woensdag, 23. november 2011 - 11:33

Aanpak kindermishandeling schiet enorm te kort

Kinderombudsman Marc Dullaert trekt aan de bel. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft hij dat de maatregelen die de overheid de afgelopen jaren heeft genomen om kindermishandeling tegen te gaan geen effect hebben gehad. Kindermishandeling komt ook niet minder voor. Dit schrijven meerdere media woensdag.

Dullaert verwacht zelfs dat het aantal gevallen van kindermishandeling zal stijgen. Volgens hem zit er in elke klas wel een kind dat wordt mishandeld.

Onderzoek op basis van meldingen wijst uit dat er per jaar bijna 120.00 kinderen worden mishandeld. Dullaert schrijft dat de mishandeling 'epidemische vormen' aanneemt.

Het gaat daarbij om ernstige gevallen waarbij bijvoorbeeld onderwijzers of leraren ''stevig onderbouwde'' zorgen hebben. Bij ongeveer 80.000 mishandelde kinderen is schade in de ontwikkeling van de kinderen waarneembaar, stelt de Kinderombudsman.

Zo kunnen de kinderen leerstoornissen hebben of achterstanden in hun ontwikkeling die in verband lijken te staan met hun onveilige leefsituatie.

Dullaert zegt van artsen gehoord te hebben dat er vaak niets gedaan wordt met hun melding van kindermishandeling. zo schrijft NU.nl. Hij betwijfelt of steunpunten voor huiselijk geweld en kindermishandeling genoeg capaciteit hebben om meldingen af te handelen.

De landelijke overheid wil de jeugdzorg reorganiseren, maar de ombudsman is juist voor minder organisaties voor jeugdzorg die meer kwaliteit leveren.
De overheid moet volgens Dullaerts meer zoeken naar kindermishandeling in gezinnen waar extra risico bestaat.

De aanbevelingen van de ombudsman zijn gebaseerd op overleg met en groot aantal organisaties voor kinderrechten.
Provincie:
Tag(s):