donderdag, 8. december 2011 - 8:14

Aantal dakloze jongeren stijgt explosief

Amersfoort

Het aantal jongeren in de leeftijd 18 t/m 22 jaar in de opvang ten gevolge van dakloosheid of huiselijk geweld is in twee jaar tijd (van 2008 t/m 2010) met 16% gestegen van 6.275 naar 7.196.

Daarnaast maakten in 2010 nog eens 1.595 jongens en meisjes van 12 tot en met 17 jaar gebruik van opvang. Dit blijkt uit het branchebeeld van de Federatie Opvang.

De Federatie Opvang voorspelt een verdere groei van het aantal jongeren in de opvang wanneer gemeenten jonge daklozen geen structurele inkomenspositie kunnen bieden. Jan Laurier, voorzitter van de Federatie Opvang: “Onze leden maken zich grote zorgen. Het is te gek voor woorden dat we als maatschappij niet in staat zijn om deze jongens en meisjes onderdak en een toekomst te bieden. Gemeenten en rijksoverheid moeten echt aan de slag om te zorgen dat ook jongeren die geen ouders hebben of daar geen beroep op kunnen doen, aan de maatschappij kunnen meedoen”.


In het branchebeeld 2010 ligt de focus op jongeren. Dit zijn vooral de jonge cliënten (onder de 23 jaar, die zichzelf zonder ouder aanmelden bij de opvang) die hulp hebben gehad van de lidinstellingen van de Federatie Opvang. In 2010 hebben zich voor het eerst in de geschiedenis van de opvang in 1 jaar ruim 7.000 jongeren in de leeftijdscategorie van 18 t/m 22 jaar gemeld bij de opvang. Daarnaast hebben zich datzelfde jaar bijna 1600 minderjarige jongeren bij de opvang gemeld. Bijna alle dakloze jongeren hebben schulden. Het ontbreekt hen aan een inkomen en ze hebben geen recht op een uitkering waarvan ze wonen, eten en de zorgverzekering kunnen betalen.
Provincie:
Tag(s):