zaterdag, 22. oktober 2011 - 9:43

Aantal overvallen in Nederland neemt af

Den Haag

Hoofdofficier van Justitie Hugo Hillenaar zegt zaterdag in een interview met het Nederlands Dagblad dat het aantal overvallen in Nederland afneemt.

Tot en met half oktober van dit jaar zijn er 1607 overvallen gepleegd; een daling van 23 procent ten opzichte van dezelfde periode in het peiljaar 2009.

Het aantal overvallen dat wordt opgelost is gestegen van 21 procent naar ruim dertig procent. Volgens Hillenaar gaat het de goede kant op. 'Maar we zijn er nog niet', zegt Hillenaar in de krant. Hij benadrukt dat het 'vrij makkelijk' is een eerste daling tot stand te brengen, maar dat 'het lastiger is die lijn vol te houden.'

Hillenaar, die tevens lid is van een speciale taskforce die in 2009 werd opgericht om het aantal overvallen terug te dringen, vindt ook dat het aantal bestrafte overvallen nog omhoog moet. Momenteel wordt bij ongeveer een kwart van de overvallen een dader gestraft, zegt Hillenaar. Minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) wil dat dit over vier jaar minstens 32 procent is. Zijn opdracht: meer overvallers de cel in krijgen en ze zwaarder bestraffen.

Dit jaar zijn door de politie al ruim duizend verdachten van een overval bij het Openbaar Ministerie aangeleverd.
Provincie:
Tag(s):