dinsdag, 22. maart 2011 - 16:14

Aap gered na 30 jaar gevangenschap in garage

Almere

Stichting AAP in Almere heeft er een nieuwe bewoner bij: chimpansee Mojo. Mojo, ongeveer 37 jaar oud, is in beslag genomen bij een hoogbejaarde vrouw die het dier bijna zijn hele leven in een donkere, sterk vervuilde garagebox hield.

De vrouw was niet meer in staat voor zichzelf te zorgen, laat staan voor een volwassen chimpansee. Dit resulteerde erin dat Mojo nooit meer buiten kwam en volstrekt verkeerd voedsel kreeg. In zijn verblijf werden grote hoeveelheden half vergane etensresten aangetroffen. Nog tragischer was dat de vrouw had bepaald dat wanneer zij zou overlijden, Mojo afgemaakt moest worden.

Stichting AAP was, samen met de Belgische dierenbeschermings-organisatie GAIA, 3 jaar bezig om Mojo uit zijn benarde situatie te bevrijden. Via via kwam een Belgische dierenvriendin erachter dat Mojo bij de vrouw in de garage zat en dat zijn situatie steeds nijpender werd en de dood dreigde. Zij trok bij AAP en GAIA aan de bel en deze organisaties stelden vervolgens alles in het werk om ervoor te zorgen dat Mojo uit zijn benauwde en donkere behuizing gehaald kon worden. Haast was geboden, want de vrouw had de afspraak met een dierenarts gemaakt om, zodra zij kwam te overlijden, Mojo een spuitje te geven, zodat ze samen begraven konden worden. Zij was ervan overtuigd dat zij en de aap bij elkaar hoorden, ondanks de zeer slechte verzorging die zij Mojo gaf.

Bij het redden van Mojo bleek dat het dier zo dik was dat hij bijna niet in de transportkist paste. Jarenlang heeft hij een 'dieet' gehad bestaande uit mensenvoedsel zoals koffie met veel suiker, wijn, bier, pasta en andere zaken die veel te calorierijk en slecht zijn voor een chimpansee. Zeker voor een dier dat nauwelijks bewegingsmogelijkheden heeft in zijn kooi. Hierdoor weegt Mojo nu ruim 110 kilo, dat is 2-3x het gewicht van een gewone chimpanseeman. Door de vele suiker in zijn voedsel zijn de tanden van Mojo bijna allemaal weggerot.

Niet alleen fysiek is het slecht gesteld met Mojo. Door zijn eenzame opsluiting heeft hij nooit contact gehad met soortgenoten. AAP gaat er alles aan doen om Mojo te leren aap te zijn, om vervolgens een goede, permanente opvang voor hem te zoeken.

David van Gennep, directeur Stichting AAP: "Mojo heeft meer dan 30 jaar in een donker, zwaar vervuild hok moeten doorbrengen met een weerzinwekkend dieet. Nu is het tijd dat deze chimp ook weer gezond eten leert waarderen, apengedrag leert en met soortgenoten leert omgaan. Wij zijn erg verheugd dat het vanaf nu alleen maar beter zal gaan met Mojo, want dit dier heeft in zijn leven genoeg ellende meegemaakt".
Provincie:
Tag(s):