vrijdag, 15. juli 2011 - 20:55 Update: 08-07-2014 0:57

Acht Europese banken gezakt voor EU stresstest

Den Haag

Nederlandse banken doorstaan EU stresstest. Acht Europese banken zijn gezakt.

De test, uitgevoerd door de European Banking Authority (EBA) in samenwerking met de nationale toezichthouders zoals DNB, heeft als doel de weerbaarheid van het bancaire systeem in de Europese Unie tegen ernstige schokken te meten. Dit gebeurt door simulatie van een negatief economisch scenario over de periode 2011-2012. De vier Nederlandse banken die hebben meegedaan lijden in dit fictieve scenario verliezen, maar blijven ruim voldoende gekapitaliseerd.

De stresstest zegt iets over de mogelijk toekomstige kwetsbaarheden bij banken in geval van zeer negatieve ontwikkelingen. Op deze manier wordt duidelijk of banken voldoende gekapitaliseerd zijn zodat zij ongunstige economische en financiële omstandigheden kunnen weerstaan.

Minister De Jager: “Alle Nederlandse banken zijn weer positief uit de test gekomen. Dat is goed nieuws want de stresstest is verbeterd en er wordt strenger gecontroleerd dan vorig jaar. Belangrijk is ook dat nu veel meer details over de positie van individuele banken duidelijk is geworden. Dit maakt de bankensector transparanter voor beleggers”.

Niet elke bank komt door EU stresstest
Acht Europese banken zijn gezakt voor de stresstest. Het zijn vijf banken in Spanje, twee in Griekenland en één in Oostenrijk.
Categorie:
Tag(s):