woensdag, 27. april 2011 - 15:20

Acht jaar cel voor doodslag tijdens skivakantie Tsjechië

Soesterberg

Twee mannen uit Soesterberg zijn woensdag door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf. Dit heeft de rechtbank woensdag bekendgemaakt.

Skivakantie
De rechtbank achtte de 19-jarige en 21-jarige man schuldig aan medeplegen van doodslag op een andere man waarmee zij op vakantie in Tsjechië waren. De rechtbank sprak het tweetal vrij van moord.

Ruzie in schoenenhok
De twee verdachten hebben tijdens de rechtszaak aangegeven zich niets meer te kunnen herinneren van het fatale moment. Op basis van een aantal bewijsmiddelen kwam de rechtbank echter tot de conclusie dat de twee verdachten in het schoenenhok van hun vakantiewoning ruzie moeten hebben gekregen met het latere slachtoffer.

Er ontstond een vechtpartij en het slachtoffer is op enig moment de woning uitgewerkt. Hij was toen al ernstig gewond. Het slachtoffer had verwondingen die kunnen zijn veroorzaakt door een aangetroffen mes en spade. Op het mes en de spade zijn DNA-sporen van zowel het slachtoffer als de 21-jarige verdachte aangetroffen.

DNA-sporen
Ook de 19-jarige verdachte moet bij de steekpartij aanwezig zijn geweest, concludeerde de rechtbank op basis van aangetroffen DNA-sporen. Het slachtoffer is vervolgens in de sneeuw achtergelaten.

De twee verdachten zijn daarna in de woning in slaap gevallen. Een paar uur later werd één van de twee wakker en sloeg alarm. Het slachtoffer leefde toen nog, maar overleed korte tijd later. De rechtbank oordeelde dat de twee door zo te handelen het slachtoffer opzettelijk, maar niet met voorbedachten rade, van het leven hebben beroofd.

De rechtbank achtte de twee schuldig aan medeplegen van doodslag. Dat betekent dat, hoewel niet precies is vastgesteld wie welk letsel heeft toegebracht aan het slachtoffer, de mannen gezamenlijk verantwoordelijk worden gehouden voor het gebeurde.

Er is sprake geweest van een ,,zodanige bewuste en nauwe samenwerking tussen de verdachten bij het uitgeoefende geweld dat zij over en weer aansprakelijk zijn voor elkaars gedraging'', aldus de rechtbank.

SMS
De rechtbank vond bevestiging voor deze conclusie in het feit dat één van de verdachten kort nadat hij wakker werd een SMS-bericht verstuurde met de tekst "we hebben bijna Mike vermoord" en later verklaarde: "was hij of wij".

De rechtbank achtte de verdachten volledig toerekeningsvatbaar en verwierp beroepen op noodweer en noodweerexces. De rechtbank hield bij de strafoplegging rekening met het feit dat de twee een ,,gruwelijke daad'' hebben verricht door de man waarmee zij op vakantie waren op grove wijze meerdere malen met een mes te steken, naar buiten te werken en aan zijn lot over te laten in de winterse kou van Tsjechië.

De rechtbank hield verder - onder meer - rekening met de jeugdige leeftijd van de verdachten, het feit dat ze vrij worden gesproken van moord en de straffen die werden opgelegd in vergelijkbare zaken.
Provincie:
Tag(s):