maandag, 7. november 2011 - 14:53

Acht jaren celstraf voor doodslag baby

Den Bosch

De rechtbank 's-Hertogenbosch heeft maandag een 37-jarige man uit Oss veroordeeld tot acht jaren gevangenisstraf voor doodslag op zijn negen weken oude baby in 2009. Dit heeft hete Openbaar Ministerie (OM) maandag bekendgemaakt.

De baby, een jongen, overleed als gevolg van ernstig hersenletsel op 16 juni 2009. De rechtbank heeft vastgesteld dat het hersenletsel is ontstaan nadat de verdachte de feitelijke zorg van zijn zoon op zich nam en hij hem een flesje gaf. Volgens de verdachte was de baby na het geven van de fles van zijn arm gevallen.

De rechtbank bevroeg diverse deskundigen over onder meer de vraag of het hersenletsel waaraan de baby overleed kan zijn veroorzaakt door een dergelijke val.

Op basis van de rapporten van twee forensisch artsen concludeert de rechtbank dat het hersenletsel niet kan zijn ontstaan door de val, maar dat sprake is geweest van een andere vorm van heftig botsend geweld op het hoofd van de baby.

Gelet op de leeftijd van de baby moet daarbij sprake zijn geweest van actief menselijk handelen. Nu vaststaat dat de verdachte zich als enige in de kamer met de baby bevond, acht de rechtbank kort gezegd bewezen dat de man geweld op het hoofd van de baby heeft gebruikt als gevolg waarvan hij overleed.

Volgens de rechtbank heeft de man de aanmerkelijke kans aanvaard dat de baby door het geweld zou overlijden, zodat de rechtbank de voorwaardelijk opzet op zijn dood bewezen acht.

Bij het opleggen van de straf heeft de rechtbank er strafverzwarend rekening mee gehouden dat de negen weken oude baby volledig afhankelijk was van de zorg van de verdachte.

Hij is als weerloos slachtoffer overleden na het geweld tegen zijn hoofd door zijn vader. Uit het vonnis: "Dit schokkende feit veroorzaakt, zoals gebleken uit de slachtofferverklaring van de moeder van de baby, onherstelbaar leed bij de familieleden en hun kring van vrienden, kennissen en andere bekenden. Een feit dat eveneens grote onrust veroorzaakt binnen de gemeenschap. Verder is gebleken dat de man in de bewuste nacht een aanzienlijke hoeveelheid bier dronk en cocaïne heeft gebruikt."

Daarnaast houdt de rechtbank er rekening mee dat de man op geen enkele wijze verantwoordelijkheid heeft genomen voor het gepleegde feit. Familieleden verkeren tot op de dag van vandaag in onzekerheid over de precieze toedracht. De straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie.
Provincie:
Tag(s):