maandag, 20. juni 2011 - 16:06

Achttien maanden cel voor ontucht met leerlingen

Utrecht

De rechtbank in Utrecht heeft maandag een 34-jarige man uit Utrecht veroordeeld tot een gevangenisstraf van achttien maanden voor ontucht met minderjarigen. Fit heeft de rechtbank Utrecht maandag bekendgemaakt.

De man was in die tijd de leraar van deze meisjes. Hij mag bovendien gedurende zes jaar niet meer aan het werk in het onderwijs en moet een van de slachtoffers een schadevergoeding betalen voor de geleden immateriële schade.

De rechtbank acht bewezen dat de man achtereenvolgens met twee meisjes, jonger dan zestien jaar, ontucht heeft gepleegd en seksuele gemeenschap heeft gehad. De man was de leraar van de meisjes en er was dus sprake van een ongelijkwaardige relatie. De rechtbank acht hem volledig toerekeningsvatbaar.

Wel komt uit psychologisch onderzoek naar voren dat de man vatbaar is voor grensoverschrijdend gedrag, al is hij in staat zijn wil in vrijheid te bepalen. Uit zijn handelen spreekt volgens de rechtbank een groot gebrek aan verantwoordelijkheidsgevoel, normbesef en respect voor anderen, wat zij hem zwaar aanrekent.

De man is veroordeeld tot een gevangenisstraf van achttien maanden, waarvan zes voorwaardelijk, en met aftrek van voorarrest. Als voorwaarde is gesteld dat hij onder toezicht komt te staan van de reclassering, ook als dat behandeling inhoudt door een instelling voor forensische psychiatrie. De man is al vrijwillig in therapie gegaan.

Ook mag de man voor de duur van zes jaar niet meer werken als onderwijsgevende. Dit houdt in dat hij na afloop van het onvoorwaardelijke deel van zijn gevangenisstraf voor maximaal vijf jaar een beroepsverbod krijgt. Hij was al op staande voet ontslagen door de school waar hij werkte en is dus ook maatschappelijk al gestraft.

Verder moet de man een van de slachtoffers een bedrag van € 2.500,- betalen voor de geleden immateriële schade.
Provincie:
Tag(s):