woensdag, 22. juni 2011 - 9:30

Actieweekend voor de beschaving

Amsterdam

Komend weekend geven kunstenaars en cultuurliefhebbers in een groot aantal protestacties vorm aan hun onvrede over de plannen van het kabinet.

Van locatietheaterfestival Oerol tot Museum Boijmans van Beuningen en het Binnenhof in Den Haag vinden bezettingen, marsen en manifestaties plaats, waarin het ongenoegen over het ondoordachte kabinetsbeleid gebundeld wordt.

Op zondag 26 juni bezetten kunstenaars Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam. Na de bezetting trekt de Mars der Beschaving in een nachtelijke tocht op naar Den Haag. Iedereen wordt opgeroepen om mee te lopen. Kunstenaars en publiek van locatietheaterfestival Oerol geven al op vrijdag 24 juni een aftrap van deze Mars op Terschelling. De protesten bereiken hun kookpunt op maandag 27 juni op het Malieveld en het Binnenhof.

Gerenommeerde kunstenaars onder wie Pierre Audi, Ann DeMeester, Ivo van Hove, Conny Janssen, Joost Conijn en Ramsey Nasr en politici onder wie Job Cohen, Emile Roemer en Boris van der Ham wonen manifestaties bij en spreken zich uit tegen de onverantwoordelijke bezuinigingen op cultuur.

De organisatoren roepen alle verontruste Nederlanders op om zich aan te sluiten, omdat dit kabinet minachting heeft voor de toekomst. Winstbejag op korte termijn brengt uiteindelijk grote schade teweeg, niet alleen aan de kunst, maar ook aan zorg, onderwijs en milieu. Het is tijd om samen een grens te trekken.

Meer informatie over Boijmans Bezet: www.schuileninhetrijks.nl
Meer informatie over de Mars der Beschaving: www.marsderbeschaving.nl
Een overzicht van de acties wordt verzameld op: www.schadekaart.nl

De actie wordt o.a. ondersteund door:
Kunsten ’92, FNV Kiem, Federatie van werkgeversverenigingen Cultuur: Koepel Opera, Werkgevers Kunst en Cultuur (WKC), Kunstconnectie, Rijksgesubsidieerde Filminstellingen (RFI), Branche Organisatie Acteursbureaus (BOACT), Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF), Vereniging Nederlandse Muziek, Ensembles (VNME), Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten (NAPK), Nederlandse Museumvereniging (NMV), Vereniging van Rijksgesubsidieerde Musea (VRM), Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD), Vereniging Werkgevers Amateurkunst, Werkgeversvereniging Openbare Bibliotheken (WOB).
Provincie:
Tag(s):