donderdag, 18. augustus 2011 - 21:42 Update: 08-07-2014 0:57

Adelinde tilt Oranje dressuurruiters naar brons

De achterstand op de Britten was onoverbrugbaar groot, maar met een score van minimaal 84.621% - ruim een half procent boven de wereldrecordscore van de legendarische combinatie Edward Gal met Totilas - zou Adelinde Cornelissen (Nijkerk) Nederland naar het zilver kunnen tillen.

Nederland zou dan de Duitsers achter zich laten. Adelinde begon sterk en lag regelmatig boven de score die de leider van het klassement, de Brit Carl Hester met het in Nederland gefokte paard Uthopia (Métall x Inspekteur) had gerealiseerd, tot de zigzag. Daar was even de kleine hapering, die veel punten kostte. Niet dat Nederland door dat ene foutje het zilver verloor. Daaraan waren de omstandigheden mede debet.

Pal voordat Adelinde de ring in moest zag de jury zich genoodzaakt de wedstrijd stil te leggen wegens een hevig onweer, dat met donder en bliksem tot ontlading kwam boven het zeer goed met publiek gevulde dressuurstadion in Kralingen. "Ik was volop bezig met de voorbereidingen en dan wordt je er ineens mee geconfronteerd dat je een half uur moet rondstappen in de binnenmanege. Dat is geen goede voorbereiding om de aller beste Grand Prix te rijden die ooit gereden is. Je hoort mij niet zeggen dat ik daardoor minder heb gepresteerd, maar het heeft zeker niet positief aan mijn prestatie bijgedragen. Aan de andere kant is onze sport in de zomer een buitensport en dan kan dit gebeuren en dan moet je maar handelen maar bevinding van zaken", vertelde Cornelissen.
De amazone ging uiterst voortvarend van start en liet haar Jerich Parzival (Jazz x Ulft) in een perfecte balans door de baan dansen. Steeds wist ze het uitdrukkingsvolle paard met veel expressie te tonen. Met name de sterke passage en piaffe momenten werden overtuigend getoond. Ook in de verruimingen scoorden Cornelissen en Parzival hoog en niets leek een in ieder geval winnende Grand Prix proef in de weg te staan. Tot de bewuste zigzag, die in galop uitgevoerd dient te worden. In de overgang naar de derde zigzag ging het even fout en was voor een kort moment de harmonie verstoord. Dat kostte een vracht punten en meteen stond Adelinde op lichte achterstand. Mede omdat Carl Hester een uitstekend laatste deel van de proef reed, waar hij voor de uitgestrekte draf op de diagonaal van alle zeven juryleden een tien kreeg, en een perfect uitgevoerde laatste lijn, kon Cornelissen de door dat foutje in de zigzag opgelopen achterstand niet meer goed maken. "Parzival stond er naar mijn gevoel heel scherp aan en ik had honderd procent controle. Als je me nu vraagt waarom die controle net even ontbrak in de zigzag dan moet ik eerlijk zeggen dat ik het niet zou weten. Tot dat moment gaf hij me ook niet het gevoel dat er zoiets zou kunnen gebeuren. Terugkijkend op mijn proef denk ik dat we zeer goed hebben gepresteerd, maar reken er op dat ik zaterdag een tandje bij zet om de concurrentie achter me te laten!", aldus een strijdvaardige Adelinde.

"We gingen als titelverdedigers voor goud. Toch ben ik dik tevreden met het brons. Ook al omdat ik het gezien heb dat met Marijnissen, Gal en Cornelissen zeker nog progressie mogelijk is", verklaarde bondscoach Sjef Janssen.

Uiteindelijk won Carl Hester de Grand Prix en in zijn kielzog wonnen de Britten voor het eerst in de geschiedenis van een Europese Kampioenschap het goud in de landenwedstrijd. "Ik heb een heerlijke wedstrijd gereden en nu had ik echt het gevoel dat mijn paard niet alleen mij droeg, maar ook zichzelf. Dat in tegenstelling tot kortgeleden in Hickstead. Dat is echter wel de ontwikkeling die paarden die nog jong zijn plotsklaps kunnen doormaken", vertelde de leider in het klassement.

De Duitsers wonnen zilver en voor Nederland was er het brons. Wel was er volop succes voor de in Nederland gefokte paarden, want in de uitslag van het individuele klassement, dat ook kon worden opgemaakt, werden de eerste vier plaatsen ingenomen door KWPN gefokte paarden. Uthopia werd eerste, Jerich Parzival werd tweede, de derde plaats was voor de Duitser Mattias Alexander Rath met Totilas (Gribaldi x Glendale) en Valegro (v. Negro) legde met de Britse Charlotte Dujardin beslag op de vierde plek. De KWPN goedgekeurde hengst Watermill Scandic HBC (Solos Carex x Amiral) legde met de Zweed Patrik Kittel beslag op de zesde plek.

De Britten wonnen dankzij een ijzer sterk optreden van Carl Hester met Uthopia, die een bijna foutloze Grand Prix reed. Zijn paard heeft een sprankelende uitstraling en beweegt zich met veel swing door de baan en toont naast een zeer sterke draf ook een overtuigende galop. Met heel veel belangstelling werd uitgekeken naar het optreden van Matthias Alexander Rath met Totilas. Eerlijk is eerlijk. Deze combinatie heeft na het CSIO van Aken nog veel progressie geboekt. Zo werden de changementen mooi recht en groot gesprongen. Alleen gingen plotsklaps een tweetal wissels de mist in. Ook in de laatste passage recht op de jury af maakte Totilas een galopsprong. Toch kreeg ook Totilas van het hoofdzakelijk Nederlandse publiek een enorme ovatie voor de prestatie die hij met zijn nieuwe ruiter wist neer te zetten.

In de individuele uitslag, die overigens niet ter zake doet, neemt Cornelissen de tweede plaats in en staan Minderhoud, Marijnissen en Gal in deze volgorde op de 15de, 16de en 17de plek. De beste dertig combinaties gaan zaterdag van start in de Grand Prix Special en op zondag brand de strijd tussen de beste 15 los in de Kür.
Categorie:
Tag(s):