vrijdag, 11. februari 2011 - 13:22

Advocaat eist vrijlating orka Morgan uit Dolfinarium

Harderwijk

De Orka Coalitie heeft een advocaat in handen genomen om het Ministerie te bewegen een 'second opinion' te aanvaarden over de toekomstmogelijkheden voor orka Morgan. Dit heeft de Orka Coalitie vrijdag laten weten.

Na ruim zeven maanden bevindt zij zich nog steeds in een klein badje in het Dolfinarium Harderwijk. Een eerste eis is dan ook Morgan zo spoedig mogelijk over te plaatsen naar Deltapark Neeltje Jans. Hier kan zij in een natuurlijker omgeving met meer ruimte onder deskundige begeleidingbeginnen aan de eerste stap naar uitzetting.

Ruim 40 onafhankelijke orkadeskundigen, verenigd in de Free Morgan Group, dienden vorig jaar een uitzettingsplan in bij het Ministerie van EL&I. Dit plan werd volledig genegeerd. Het rapport dat hetDolfinarium liet schrijven daarentegen, werd zonder toetsing overgenomen door het Ministerie.

Hierin werd door zeven 'onafhankelijke experts' geadviseerd Morgan niet vrij te laten. DeOrka Coalitie betwist de onafhankelijkheid alsmede de deskundigheid van deze experts. Het advies dat zij beter af is in gevangenschap, werd geschreven door onder andere een orkatrainer, dierenarts van SeaWorld, een zeevogelexpert en iemand die al jaren nauw samenwerkt met het Dolfinarium zelf.

Advocaat Wijngaarden van Böhler advocaten in Amsterdam is namens de Orka Coalitie met juridische stappen begonnen. Zo moet relevante informatie over de orka worden vrijgegeven en een second opinion worden aangenomen. Boven alles moet er gewerkt worden aan de vrijlating van Morgan zoals de internationale wet- en regelgeving voorschrijft.

"De orka heeft recht op een eerlijke kans haar vrijheid terug te krijgen. Het Ministerie zou het advies van het Dolfinarium dus niet zonder onafhankelijke toetsing moeten overnemen", aldus Mr. M.F. Wijngaarden, advocaat voor de Orka Coalitie.

De Orka Coalitie heeft al van vele kanten hulp toegezegd gekregen. Mensen die willen helpen bij het bekostigen van deze gerechtelijke stappen kunnen dat doen via de website www.orkacoalitie.nl. De Orka Coalitie is een samenwerkingsverband tussen de Nederlandse dieren- en natuurbeschermingsorganisaties Dolphinmotion, Een DIER Een VRIEND, Bite Back, PINK!, Sea First Foundation, The Black Fish en Vier Voeters.
Provincie:
Tag(s):