zaterdag, 22. oktober 2011 - 10:56

Advocaat slachtoffers: politie te laat bij schietdrama Alphen

Letselschadeadvocaat Lionel Lalji zegt zaterdag in het AD dat als de politie meteen was uitgerukt Tristan van der Vlis minder slachtoffers had kunnen maken.

'De politie kon levens redden, maar er werd aarzelend opgetreden. De agenten waren gewoon hartstikke laat.'
De advocaat treedt op namens de slachtoffers die het bloedbad overleefden.

De politie meent dat zij juist heeft gehandeld toen Tristan van der Vlis op 9 april een bloedbad aanrichtte in Winkelcentrum De Ridderhof, maar advocaat Lalji zegt dat hij niet begrijpt waarom de politie pas na 8 minuten arriveerde. Het politiebureau in Alphen ligt slechts 1,5 kilometer van winkelcentrum De Ridderhof.

De advocaat controleerde de rij-afstand zelf op een zaterdagochtend en deed daar slechts 2 minuten en 12 seconden over. Daarbij stopte hij ook nog voor een rood stoplicht.

Uit een onderzoeksrapport van het Openbaar Ministerie blijkt dat 9 april om 12.08 uur het eerste telefoontje bij 112 binnenkwam. Om 12.11 uur (een kleine 2,5 minuut later) schoot Tristan zichzelf dood. Om 12.16 uur was de eerste politie-eenheid ter plaatse.

De vraag rijst nu of politieagenten in slechts 2,5 minuut hadden kunnen uitrukken, uit de auto kunnen stappen, een kogelvrij vest kunnen aantrekken en de dader hadden kunnen lokaliseren. Lalji denkt van wel. In het AD zegt hij:
'Tristan had dan in elk geval zijn verhaal kunnen navertellen. Bovendien geldt: hoe eerder de politie het winkelcentrum veilig kan stellen, hoe eerder ambulancediensten de ernstig gewonden kunnen helpen. Mogelijk had dit ook levens kunnen redden.'

De politie houdt vol dat onderzoeken erop wijzen dat er wel degelijk snel werd gehandeld.
Provincie:
Tag(s):