maandag, 15. augustus 2011 - 8:37

Af en toe aparte lessen voor jongens en meisjes

Woerden

Jongens en meisjes zouden bij bepaalde lessen gescheiden moeten worden.
Daartoe roept Willem Kuiper van de Besturenraad, de vereniging van 540 christelijke schoolbesturen met 2200 scholen, op, zo schrijft Trouw maandag.

Volgens Kuiper is zo'n scheiding een probaat middel tegen de achterstand van jongens in het onderwijs. 'We vinden het volkomen logisch dat leerlingen van dezelfde leeftijd bij elkaar in de klas zitten, maar leerlingen van hetzelfde geslacht bij elkaar plaatsen is taboe,' zegt Kuiper. 'Terwijl het goed zou zijn om dat voor bepaalde lessen te proberen.'

Uit onderzoek is gebleken dat er verschillen zijn in de ontwikkeling van hersenen bij jongens en meisjes in de puberteit. Tussen 12 en 16 jaar lopen jongens gemiddeld 2 jaar achter op meisjes in hun hersenontwikkeling. Daar moet het onderwijs rekening mee houden door aangepaste lessen, vindt Kuiper.

Zo zouden taallessen beter gescheiden kunnen worden gegeven, stelt hij.
"Meisjes zijn meestal beter in taal. Als jongens zich in dat vak alsmaar met meisjes vergelijken, kan dat heel ontmoedigend voor ze zijn". Bij wiskunde geldt het omgekeerde. Ruimtelijk inzicht zou zich juist sneller ontwikkelen bij jongens.
Provincie:
Tag(s):