maandag, 30. mei 2011 - 9:24 Update: 08-07-2014 0:58

Afellay na zwaar seizoen: 'Beter om niet met Oranje mee te gaan'

(ElfVoetbal)En zo kwam er een spectaculair einde aan een loodzwaar seizoen voor Ibrahim Afellay. De aanvaller mocht in de slotfase van de Champions League-finale nog even invallen en zelfs een schot lossen op de afzwaaiende doelman Edwin van der Sar.

Daarna het laatste fluitsignaal, de huldiging en een groot feest. En nu eindelijk vakantie!

Toch? Niet dus. Afellay mocht zich direct melden op het vliegveld om met Oranje mee te reizen naar de trip in Zuid-Amerika. Het Nederlands elftal speelt daar twee oefenduels, tegen Brazilië en Uruguay. Tot lichte teleurstelling van Afellay, want die snakt eigenlijk naar vrije tijd.

"Natuurlijk zou het beter zijn als ik niet met het Nederlands elftal meeging naar Zuid-Amerika. Maar eigenlijk zou niet ik de beslissing moeten nemen om de trip te laten schieten", wijst hij naar bondscoach Bert van Marwijk in De Telegraaf.

"Thuisblijven is voor hem (Van Marwijk, red.) onbespreekbaar en dat heb ik te respecteren. Oranje heeft al een aantal geblesseerden en wil daar toch zo sterk mogelijk aantreden. Dat snap ik. En ik wil mijn ploeggenoten niet laten zakken. Bovendien ben ik niet de enige die een heel zwaar seizoen achter de rug heeft. En ik vind het een eer om voor Oranje te spelen", voegt Afellay er aan toe.

De aanvaller zoekt zoals altijd zorgvuldig naar zijn woorden, want hij weet dat Van Marwijk niet van kritiek op zijn keuzebeleid houdt. Orlando Engelaar gaf hem ooit een veeg uit de pan en is sindsdien nooit meer opgeroepen. Ook de late afmelding van Ajacied Demy de Zeeuw viel in verkeerde aarde bij de trainer.

Toch zijn er redenen genoeg om Afellay nu even met rust te laten. "De bondscoach zou kunnen laten meewegen dat ik na het WK heel snel weer aan de slag moest bij PSV, vervolgens door de onderhandelingen met FC Barcelona en het programma van de Spaanse competitie geen winterstop heb gehad en ik me heb moeten aanpassen aan een ander land en een andere taal. Dat vergt nu eenmaal veel van je. Bovendien vroeg het aanklampen bij het hoge niveau van Barcelona ook veel van mijn lichaam en geest. En ik heb tijdens het seizoen nauwelijks rust gehad, omdat deze club tot het laatst toe om alle prijzen meespeelt."

En zo moet Afellay het echte nagenieten in Barcelona na de gewonnen Champions League-finale missen. "In Barcelona staan allerlei festiviteiten gepland. Tijdens je carrière heb je als speler al niet veel tijd om van successen te genieten. Als je er na je loopbaan dan achter komt dat je een mooie huldiging hebt moeten laten schieten … Tja. Al besef ik wel dat ik niet de eerste ben die een prijs wint en ook niet de laatste zal zijn. Maar eerlijk is eerlijk. Het zijn geen kwalificatie-interlands. Zo belangrijk zijn ze niet. Maar het was aan de bondscoach."
Categorie:
Tag(s):