dinsdag, 7. juni 2011 - 9:21

Afgebrande schaapskooi Orvelte heropend

Om half vier vrijdagmiddag wordt de schaapskooi in Orvelte heropend.

De in 2008 afgebrande schaapskooi is in de oorspronkelijke vorm herbouwd. Burgermeester Broertjes van gemeente Midden Drenthe en de heer van der Bilt, directeur van Stichting Het Drents Landschap verrichten de openingshandeling.

24 augustus 2008 was een triest moment voor de herder, de vrijwilligers, de schapen van de kudde en de eigenaar van de gebouwen, Het Drentse Landschap, van de schaapskooi in Orvelte. Door brand werden beide panden van de kooi volledig uitgebrand. Gelukkig waren de schapen op het moment van de brand niet in de schaapskooi aanwezig. De jaren daarna was het huisvesten van de kudde en het ontvangen van publiek een lastige opgave. Nu de kooi weer in oude glorie hersteld is kan weer gewerkt worden aan een nieuwe toekomst voor de kudde van Orvelte.

Bij de herbouw van de kooi zijn leerlingen van de organisaties Fundeon en OCB te Ruinen ingeschakeld. Het Drentse Landschap heeft een convenant met beide opleidingen waarin is vastgelegd dat ze bij restauratieprojecten gebruik zal maken van leerlingen die restauratieopleiding volgen. Met als doel jonge vakbekwame bouwvakkers op te leiden.

De officiële opening is op 10 juni. Het publiek wordt uitgenodigd om op zondag 12 juni, 1e Pinksterdag, een kijkje te nemen in het nieuwe onderkomen van de schapen. Tussen 10.00 en 17.00 uur staan de deuren van de kooi open. De herder en vrijwilligers hebben een mooi programma voorbereid met leuke activiteiten voor kinderen, en demonstraties zoals spinnen, vilten en kaarden. Natuurlijk ontbreken de beschuiten met muisjes niet.

De Open Dag wordt mede georganiseerd door de Stichting Orvelte Poort. Op de Brink is een markt met een grote variëteit aan kramen, oude ambachten en muziek. Alle activiteiten op deze mooie Pinksterdag in Orvelte zijn gratis toegankelijk.
Provincie:
Tag(s):