vrijdag, 13. mei 2011 - 17:42

Afgekort 'All cops are bastards' op jack niet strafbaar

Den Haag

Het gerechtshof in Den Haag heeft op vrijdag een verdachte vrijgesproken van belediging. De man stond hiervoor terecht, omdat hij in maart 2007 een jack droeg met de opdruk 'ACAB'. De lettercombinatie 'ACAB' vormt een afkorting van de woorden 'All cops are bastards'.

Nadat de verdachte in 2008 door de politierechter was vrijgesproken, veroordeelde het hof de verdachte in 2009 tot een voorwaardelijke geldboete. Die uitspraak werd in 2010 door de Hoge Raad vernietigd met terugwijzing van de zaak naar het hof.

Het hof heeft nu geoordeeld dat de lettercombinatie 'ACAB' als zodanig destijds geen beledigend karakter had, omdat geen sprake is van een bestaand woord. Dat zou anders kunnen zijn, als die lettercombinatie een afkorting zou zijn van woorden die wel beledigend zijn.

Naar het oordeel van het hof is echter niet aannemelijk geworden dat in 2007 algemeen bekend was dat de lettercombinatie 'ACAB' een afkorting vormt van de woorden 'All cops are bastards'. Dat de verdachte en de verbaliserende agent dat beiden wel wisten, is daarvoor niet doorslaggevend.
Provincie:
Tag(s):