vrijdag, 1. juli 2011 - 16:17

Afschaffing slavernij herdacht in Oosterpark

Amsterdam

Voor het 10e achtereenvolgende jaar organiseerde het Nationaal instituut Nederlands Slavernijverleden en erfenis (Ninsee) de Herdenking Nederlands Slavernijverleden bij het slavernijmonument in het Oosterpark in Amsterdam.

Nederland schafte op 1 juli 1863 na tweehonderd jaar de slavernij af in de toenmalige koloniën Suriname en Nederlandse Antillen.

Voorafgaand aan de herdenking was er een optocht vanaf het Waterlooplein naar het Oosterpark. Naast Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet en de Amsterdamse GroenLinks-wethouder Andrée van Es waren ook onder anderen de ambassadeurs van Suriname, Ghana en Zuid-Afrika aanwezig. Na afloop van de herdenking begon het Keti Koti-festival, met muziek op diverse podia.

Behalve de burgemeester hield ook Andréé van Es een toespraak waarin ze opmerkte dat de afschaffing van de slavernij misschien wel lang geleden lijkt,
maar dat het slavernijverleden in ons land nog altijd zichtbaar is. Van Es noemde als voorbeeld de grachtengordel, die deels te danken is aan de winsten van de Amsterdamse kooplieden uit de slavenhandel.

'En ja, wie in de huidige samenleving om zich heen kijkt, ziet dat de gekleurde mens nog altijd op vele terreinen te kampen heeft met vooroordelen, racisme en discriminatie en de daarmee gepaard gaande minachting, sociale uitsluiting, armoede en onderdrukking', aldus de wethouder in het Parool. 'De eeuwenlange blootstelling hieraan heeft diepe sporen nagelaten: in de psyche, maar ook in onze maatschappelijke en sociale structuren.'

Volgens de politica moet het verhaal van de slavernij en de vreselijke gevolgen daarvan steeds opnieuw worden doorverteld.
Provincie:
Tag(s):