zondag, 13. februari 2011 - 21:42

Aftrap acties OV maandag voor CS in Amsterdam

Amsterdam

De aftrap voor de acties in het Openbaar Vervoer (OV) wordt maandag 14 februari om 9.00 uur gegeven met een manifestatie op het Stationsplein voor het Centraal Station.

De plannen van het kabinet op 120 miljoen euro te bezuinigen op het openbaar vervoer in de drie grote steden stuit op breed verzet. Al tientallen maatschappelijke organisaties hebben zich in een gezamenlijke verklaring tegen de plannen uitgesproken. Zij ondersteunen de medewerkers van de vervoersbedrijven die vanaf aanstaande maandag actie gaan voeren.

In Amsterdam wordt het protest tegen de kabinetsplannen gecoördineerd door het Steuncomité Sociale Strijd (voorheen comité steun de schoonmakers), waarin een groot aantal organisaties samenwerkt.

Bezuinigingen leiden tot kaalslag in OV
Woordvoerder Rob Marijnissen van het steuncomité: “De bezuinigingen zullen leiden tot een kaalslag in het openbaar vervoer. Er zullen lijnen verdwijnen, lijnen ingekort worden en de frequentie verminderd. Er is al sprake van dat de maximale loopafstand naar een halte, die nu 400 meter bedraagt, vergroot zal worden tot 800 meter. Daar zullen vooral ouderen, scholieren en mensen die slecht ter been zijn de dupe van worden. Dat is onacceptabel.”

Geen stakingen
Op 14 februari vinden acties plaats in Amsterdam, op 15 februari in Den Haag en op 16 februari in Rotterdam. Het gaat daarbij níet om stakingsacties of werkonderbrekingen. De bonden hebben ervoor gekozen om deze dagen via de acties te laten zien hoe het openbaar vervoer in de grote steden eruit ziet als het kabinet, gesteund door de PVV, zijn plannen doorzet.

Bonden rekenen op begrip reizigers
De bonden realiseren zich dat deze acties overlast geven voor de reiziger. De bonden rekenen echter op begrip voor de acties, omdat ze erop zijn gericht om overvolle voertuigen, langere wachttijden en minder veiligheid in het OV te voorkomen.
Provincie:
Tag(s):