donderdag, 3. februari 2011 - 11:47

Agent die dodelijk schot loste Osseweistraat niet vervolgd

Rotterdam

De politieman die in juli vorig jaar in een woning aan de Osseweistraat een 38-jarige man neerschoot, handelde uit noodweer. Hij zal dan ook niet verder vervolgd worden, zo heeft de officier van justitie deze week aan nabestaanden en de betrokken politieman laten weten.

De Rijksrecherche stelde, zoals te doen gebruikelijk, een onderzoek in naar het handelen van de betrokken agent. Die kwam met vier collega’s in de vroege ochtend van 6 juli 2010 naar de woning, een project waar verscheidene mensen met verschillende problemen begeleid wonen, in de Osseweistraat na een melding van geluidsoverlast.

De agenten werden binnengelaten door de 38-jarige man die een verwarde indruk maakte. Toen zij hem vroegen naar een identiteitsbewijs haalde de man uit een keukenla een glimmend voorwerp waarmee hij dreigend op de twee agenten afliep. Omdat die in de kleine hal van de woning geen kant meer op konden, en omdat de man bleef doorlopen na het gebruik van pepperspray, zag de betrokken agent geen andere mogelijkheid dan gericht te schieten. De 38-jarige overleed ter plaatse. Uit sectie bleek later dat hij zijn medicijnen niet meer gebruikte, en dat zou kunnen hebben bijgedragen aan zijn verwardheid. Het voorwerp bleek later een grote schroevendraaier te zijn.

De betrokken agent heeft weliswaar niet volgens de zogenoemde ambtsinstructie voor het gebruik van een vuurwapen gehandeld maar gegeven de dreiging voor zijn collega’s, het korte tijdsbestek en de zeer kleine ruimte, is sprake van noodweer, aldus de officier.

De nabestaanden kunnen als zij het niet eens zijn met de beslissing van de officier een klacht indienen bij het gerechtshof in Den Haag.
Provincie:
Tag(s):