zaterdag, 26. november 2011 - 20:14

Agent met bijl op hoofd geslagen

Peize

Een verwarde man heeft zaterdagmiddag een politieagent met een bijl geslagen. Kort daarvoor had hij zijn woning in Peize vol laten lopen met gas. Snel reageren van politie en brandweer heeft een ontploffing met ongetwijfeld ernstige gevolgen voorkomen.

Omstreeks 14.30 uur kreeg de politie van een weggebruiker de melding dat er op de N381 bij Beilen een man liep met een bijl. Agenten die ter plaatse gingen en de man aanspraken, werden door de man aangevallen. Eén agent werd daarbij met de bijl op zijn hoofd geslagen.

Met moeite lukte het de agenten de man, die een erg verwarde indruk maakte, onder controle te krijgen en over te brengen naar het politiebureau in Assen. De gewonde agent moest zich met een hoofdwond onder doktersbehandeling stellen.

Op het politiebureau vertelde de 61-jarige man dat hij in zijn twee-onder-een-kap woning aan het Zetveld in Peize de gaskranen had opengedraaid en brandende kaarsen had achtergelaten. Verder was er geen normaal gesprek met hem te voeren. Politie en brandweer ondernamen direct actie. Tegen 15.20 uur werd de omgeving van de woning afgezet en werden negen nabijgelegen woningen ontruimd. De gemeente Noordenveld zorgde voor opvang van de bewoners in een lokale horecagelegenheid.

Omdat het op een normale manier betreden van de woning, waarvan de brievenbus was dichtgeplakt, te veel risico met zich mee bracht, gooide de brandweer de ramen in. Daarbij kwam een flinke gaslucht naar buiten. Via een ook ingegooid raam van de badkamer op de eerste verdieping bluste de brandweer een paar brandende kaarsen. In de woning werden geen personen aangetroffen. Na enige tijd ventileren was het veilig genoeg om naar binnen te gaan. Op de benedenverdieping troffen de brandweermensen opengedraaide gaskranen en twee opengedraaide gasflessen aan. Na grondige inspectie en uitgebreid luchten werd tegen 18.00 uur het sein veilig gegeven en konden de bewoners van de ontruimde woningen terug.

De aangehouden verdachte is ingesloten. Hij wordt verdacht van poging tot doodslag op een agent en het opzettelijk in gevaar brengen van de algemene veiligheid van personen en goederen.

In de woning is door de forensische opsporingsdienst van de politie een onderzoek ingesteld. De gemeente Noordenveld zorgt voor het afdichten van de woning.
Provincie:
Tag(s):