donderdag, 28. juli 2011 - 18:14

Agenten dodelijk schietincident Nijmegen worden niet vervolgd

Nijmegen

De twee agenten van het korps Gelderland-Zuid die op 20 augustus 2010 een 40-jarige man uit Nijmegen tijdens een schietincident dodelijk verwondden, handelden uit noodweer.

Bovendien handelden zij volgens de instructies voor het gebruik van een vuurwapen zoals dat in de Politiewet en in de Ambtsinstructie voor de politie is vastgelegd. De twee agenten zijn dan ook niet strafbaar. Dat concludeert de officier van justitie van het parket Utrecht op basis van onderzoek door de Rijksrecherche.

De twee agenten reden in een politiebus en kregen de melding dat zij een gevaarlijke en agressieve man moesten aanhouden. De man had al diverse mensen op verschillende plekken in de stad met een mes bedreigd. Toen de agenten in de buurt waren van het adres dat de zij via de meldkamer hadden doorgekregen, bleek de man er in zijn auto vandoor te zijn gegaan. Nadat ze achter de man reden, is geprobeerd telefonisch contact met hem te krijgen. Ook is het stopteken gebruikt.

Bij een verkeerslicht kwam de politiebus achter de auto van de man te staan. Een agent en de man stapten uit. Direct daarna stapte de man weer in en reed met zeer hoge snelheid weg, gevolgd door de politiebus.
Op de Neerbosscheweg in de buurt van het Bastionhotel remde de man plotseling zo hard dat de politiebus tegen de auto aan reed. De eerste politieman die uitstapte, werd onmiddellijk door de man met een mes aangevallen. Hij heeft toen - uit noodweer - op de man geschoten. De man rende weg richting omstanders en bleef dreigende bewegingen met het mes maken. De politieman heeft toen nogmaals - ter aanhouding - geschoten, waarbij hij op de benen van de man heeft gericht. De man stopte niet en rende verder weg.

De tweede politieman had intussen de politiehond uit de auto gehaald en op de man afgestuurd. De hond beet de man in zijn been, waardoor de man ten val kwam. Toch wist de man met het mes de hond enkele malen te steken en haalde hij met het mes uit richting de politieman. De tweede politieman heeft toen gericht op het bovenlichaam van de man geschoten. Uiteindelijk zijn deze schoten de man fataal geworden.

De man is tijdens het schietincident, dat nog geen twee minuten heeft geduurd, acht keer geraakt.

De agenten hebben hem herhaaldelijk gemaand het mes weg te gooien en zich over te geven waaraan hij geen gehoor heeft gegeven.
Provincie:
Tag(s):