vrijdag, 29. juli 2011 - 13:15

Agenten hadden gelijk toen ze niet in het water sprongen

Den Haag

De politie heeft in oktober 2010 terecht besloten niet in het water te gaan om een 40-jarige man uit een singel in Hellevoetsluis te halen, omdat zij vreesden voor hun veiligheid. Dat concludeert de officier van justitie op basis van het onderzoek van de rijksrecherche. De man overleed nadat hij bijna een uur weigerde uit het water te komen.

De rijksrecherche stelde zoals gebruikelijk een onderzoek in naar het handelen van de agenten, die afkwamen op een melding van een woninginbraak aan de Atalanta in Hellevoetsluis. In een nabijgelegen singel troffen zij een kennelijk verwarde man aan. Hij weigerde uit het water te komen, en duwde een hem toegeworpen reddingsboei weg.

Omdat de man bij de agenten bekend stond voor wapenbezit, en hij agressief en onberekenbaar overkwam, besloten zij vanwege hun eigen veiligheid niet zelf te water te gaan. Het water was niet diep – de man kon er staan. De brandweer heeft dezelfde afweging gemaakt. Later werd een groot mes op het lichaam van de man gevonden.

Eenmaal op de kant maakte de man wilde bewegingen, waarop hij werd geboeid. Daarna is hij met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht, waar hij korte tijd later is overleden. Uit onderzoek van het NFI blijkt onder meer dat de man onder invloed was van cocaïne en amfetamine. Zijn overlijden kan worden verklaard door de middelen die hij had gebruikt voor hij te water raakte, mogelijk in combinatie met het inademen van water.

De officier van justitie concludeert dat het overlijden van de man de politie niet valt te verwijten, en dat zij goed hebben gehandeld. Daarom stelt zij geen verder strafrechtelijk onderzoek in. Dit is inmiddels aan de agenten en de raadsman van de nabestaanden meegedeeld. Die kunnen de beslissing van de officier aanvechten bij het Gerechtshof in Den Haag.
Provincie:
Tag(s):