dinsdag, 20. december 2011 - 18:52 Update: 08-07-2014 0:55

Ajax-fans bereid mee te werken aan verbannen 'Joden'- spreekkoren

Amsterdam

(Elfvoetbal) De supportersverenigingen van Ajax zijn bereid mee te werken aan het uitbannen van spreekkoren over Joden tijdens voetbalwedstrijden van hun club. Dat is uitgesproken tijdens een informeel overleg maandagavond.

In de ambtswoning van burgemeester Eberhard van der Laan kwamen de betrokken partijen bijeen. Het hoofd van de gemeente Amsterdam liet al diverse keren weten zo snel mogelijk af te willen van de spreekkoren, omdat deze volgens de burgemeester kwetsend zijn en antisemitische uitlatingen uitlokken. Bij het twee uur durende overleg waren alle betrokken organisaties aanwezig, meldt Het Parool.

Naast de supportersverenigingen, de club Ajax en de KNVB waren ook het Centraal Joods Overleg en de belangenorganisatie Cidi van de partij. Als deskundige op het terrein van gedragsverandering was de Groninger hoogleraar psychologie Hans van de Sande er. Concrete afspraken over een aanpak zijn niet gemaakt, wel zijn uiteenlopende suggesties gedaan om de spreekkoren uit te bannen.

"Het is een ingewikkeld fenomeen," zegt gemeentelijk woordvoerder Bartho Boer in het dagblad, dat met name op Amsterdam is gericht. "De spreekkoren bestaan al dertig jaar. Het vergt tijd om ze weer te doen verdwijnen. Maar alle partijen zijn het met elkaar eens dat de spreekkoren ongewenst zijn. Supporters hebben misschien zelf geen semitische of antisemitische bedoelingen, maar dat laat onverlet dat de spreekkoren anderen uitnodigen zich tegen de club, supporters én Joden af te zetten."

Voor de komende tijd zijn afspraken gemaakt voor nieuwe gesprekken tussen supportersverenigingen en de Joodse gemeenschap. Zo wordt gespeeld met de gedachte vertegenwoordigers uit de gemeenschap in contact te brengen met jeugdige supporters. Boer: "Als de bewustwording eenmaal daar is, kunnen we toewerken naar richtlijnen voor het aanheffen van spreekkoren in het stadion. Een laatste stap is dan het afdwingen dat die richtlijnen ook worden nageleefd."

De gemeente realiseert zich dat succes allerminst verzekerd is, zegt Boer. "Je kunt wel afspreken dat alle supporters van Ajax zich voorbeeldig zullen gedragen, maar dat zegt niets over de andere clubs. Maar we moeten ergens beginnen."
Categorie:
Tag(s):