donderdag, 3. maart 2011 - 22:48 Update: 08-07-2014 1:00

Ajax freewheelend naar bekerfinale: 5-1

(Elfvoetbal) Ajax heeft zich voor de 23ste keer weten te plaatsen voor de finale van het bekertoernooi. RKC Waalwijk was in de Arena drie maatjes te klein voor de titelverdediger en werd met 5-1 naar huis gestuurd.

Sommige Ajax-fans waren vooraf nog wat nerveus over de instelling waarmee de Amsterdammers deze wedstrijd ingingen. Trainer Frank de Boer spaarde een aantal basiskrachten (Stekeleburg, Alderweireld, Eriksen) en leek niet te rekenen op al te veel tegenstand van RKC. In Waalwijk werd daarom ook stiekem gehoopt op een stunt. Tevergeefs, zo bleek.

Vanaf de eerste minuut werd het doel van Ohad Levita omsingeld en na een klein kwartier volgde ook de 1-0. De ontketende Miralem Sulejmani trok vanaf rechts naar binnen en zette Lorenzo Ebecilio vrij voor doel. De jonge aanvaller rondde vervolgens rustig af. RKC kreeg nog wel de gelijkmaker in de schoot geworpen toen Daley Blind een vrije trap ongelukkig over Jeroen Verhoeven kopte, maar van paniek was nooit sprake. Ajax combineerde rustig verder en Mounir El Hamdaoui profiteerde van een te korte terugspeelbal van Frank van Mosselveld: 2-1.

El Hamdaoui bleef na de rust achter in de kleedkamer, omdat De Boer niet tevreden over hem was en Vurnon Anita kwam binnen de lijnen. Siem de Jong werd de nieuwe man in de punt van de Amsterdamse aanval en hij maakte ook de 3-1. De mee opgekomen Blind lostte vanaf de rand van het strafschopgebied een schot, die door De Jong van dichtbij werd binnengetikt. De Jong stond later aan de basis van de 4-1 van Demy de Zeeuw en scoorde vlak voor tijd zelf de 5-1.

Het publiek schreeuwde toen al een tijdje om 'tien, tien, tien' doelpunten en dat aantal had ook wel op het scorebord kunnen komen als De Zeeuw (misser voor open doel) en Eriksen (paal) iets meer geluk hadden gehad. De grootste gemiste kans kwam op naam van Sulejmani, die een strafschop miste.

Het maakte achteraf allemaal niet veel uit. Ajax deed wat het moest doen, gaf een aardige show weg die het publiek tevreden stemde en krijgt de kans om de dennenappel in Amsterdam te houden. De finale tegen FC Twente wordt op 8 mei gespeeld in De Kuip.
Categorie:
Tag(s):