donderdag, 13. januari 2011 - 22:32 Update: 08-07-2014 1:01

Ajax gaat flink bezuinigen op salarispost spelers

(Elfvoetbal) Eindelijk. Nadat afgelopen seizoen een verlies van 23 miljoen euro werd geleden, kan Ajax komende zomer flink gaan bezuinigen op haar salarishuis.

Er lopen op 30 juni immers dertien contracten af: 20 procent van het totale spelersbestand. De club laat RTL Z weten dat de kostenpost inderdaad naar beneden gaat. In het seizoen 2009/2010 bedroeg het salarishuis van de Amsterdammers 48,8 miljoen euro. Dat was 70 procent van de totale inkomsten. Dit terwijl de KNVB adviseert om maximaal 60 procent uit te geven.

In datzelfde seizoen werd ook een megaverlies geleden van bijna 23 miljoen euro. Tijd dus voor de directie om de tering naar de nering te zetten, zoals grootaandeelhouder Adri Strating dat zo verwoorde, en te snijden in de salarispost. Ajax laat aan RTL Z weten dat er op dit moment zo'n 64 spelers onder contract staan.

Algemeen directeur Rick van den Boog zei vorig jaar al dat de spelerssalarissen onder de loep genomen moesten worden. Vooral omdat veel grootverdieners helemaal niet spelen, te denken aan Timothee Atouba, Bruno Silva en Dario Cvitanich. "Wij willen nog steeds de salariskosten naar beneden brengen. Niet zozeer alleen een vermindering van het aantal spelers, want de salarissen zijn individueel. De ene speler kan bijvoorbeeld 300.000 euro verdienen terwijl de andere drie miljoen krijgt", aldus een woordvoerder.

Hij geeft toe dat snijden in het salaris bij een contractverlenging de ideale mogelijkheid is, aangezien Ajax geen bestaande contracten kan wijzigen. De club gaat niet in op individuele gevallen, maar bevestigt dat er gesprekken gepland staan met alle dertien spelers. "De talentvolle blijven, andere die niet bevallen wordt geen nieuw contract aangeboden. Ajax en Frank de Boer kijken naar spelers die kunnen blijven." De Amsterdammers melden dat de betreffende spelers bij elkaar een fors bedrag verdienen en slechts een deel een nieuw contract zal krijgen. De voetbalonderneming geeft aan dat dit uiteindelijk zal leiden tot een verminderde kostenpost.

De hoofdstedelingen verwachten mede daardoor niet opnieuw zo'n megaverlies als in 2009/2010 gaat lijden. Dit heeft zowel te maken met meer inkomsten (WK en Champions League deelname) als met de afname van de personeelskosten. "Of we nu winst maken of break-even draaien, we presenteren niet meer zo'n miljoenenverlies."
Categorie:
Tag(s):