dinsdag, 18. oktober 2011 - 23:01 Update: 08-07-2014 0:56

Ajax laat kansen links liggen, maar wint wel in Zagreb

(Elfvoetbal) Ajax heeft dinsdagavond drie belangrijke punten overgehouden aan het Champions League-duel met Dinamo Zagreb. De formatie van trainer Frank de Boer won op bezoek in Kroatië met 2-0 dankzij treffers van Derk Boerrigter en Christian Eriksen.

Het begin van de wedstrijd beloofde veel goeds, aangezien het spel op en neer golfde en veel kansen met zich meebracht. Zo werd Ajax-doelman Kenneth Vermeer al in de eerste seconden in het nauw gedreven en was het eerste offensieve gevaar na vijf minuten van Fatos Beciraj.

Vervolgens probeerde de mee opgekomen Toby Alderweireld het van afstand en moest Vermeer redding brengen op een inzet van Leko. Niet veel later had Siem de Jong de openingstreffer op zijn schoen, maar hij faalde in het binnenschieten van de rebound uit een vrije trap van Jan Vertonghen.

Ajax liet zien dat het naar Zagreb was gekomen om het spel te maken en probeerde met verzorgd voetbal de voorste linie te bereiken. De thuisploeg gooide echter vaak roet in het eten door onder meer fel door te jagen op Vermeer.

Het spel daarentegen was weinig imponerend, maar kansen waren er voldoende. Zo kopte De Jong rakelings voorlangs, had Miralem Sulejmani een mooie schietkans en had Derk Boerrigter twee goede mogelijkheden om de score te openen. Op slag van rust was Ajax dichtbij een voorsprong, maar De Jong verlengde een vrije trap van Theo Janssen net niet voldoende en raakte de paal.

De tweede helft kon voor Ajax niet beter beginnen dan met een doelpunt. De eerste helft liet zien dat een doelpunt wel degelijk mogelijk was, en dat had Boerrigter goed begrepen. Drie minuten na de theepauze haalde hij na een fraaie steekpass van Sulejmani doeltreffend uit.

Ajax bleef daarna de bovenliggende partij en creëerde goede kansen. De beste kans na de openingstreffer was voor Janssen. Hij kon een vrije schietkans - zonder dat er een verdediger tussenstond - niet verzilveren en stuitte op doelman Ivan Kevala.

Ajax bleef druk uitoefenen op de Kroatische defensie, maar slaagde er niet in de marge te verdubbelen. De Jong, die tot dan toe vrij ongelukkig was in de afwerking, raakte met een kopbal wederom de paal. Voor de Amsterdammers was het zaak om de voorsprong te behouden. En daar slaagden ze in. Sterker nog: Christian Eriksen bepaalde vlak voor tijd uit een counter de stand op 0-2.