zondag, 15. mei 2011 - 16:23 Update: 08-07-2014 0:58

Ajax landskampioen door Twente met 3-1 te verslaan

[ELF-Voetbal] Ajax is voor de dertigste keer kampioen van Nederland geworden. De Amsterdammers waren zondag met 3-1 te sterk voor concurrent FC Twente. Siem de Jong was de grote man bij de thuisclub door twee treffers voor zijn rekening te nemen.

"Het is belangrijk om goed te beginnen", waren de woorden van de jarige Ajax-trainer Frank de Boer voorafgaand aan het allesbepalende duel. Maar goed begon zijn ploeg allerminst: Twente had binnen een minuut (!) al een uitstekende kans om op voorsprong te komen. Bart Buysse slingerde de bal van ver het zestienmetergebied in, waar Bryan Ruiz bij de tweede paal vrij kon inschieten. De Costa Ricaan schoot met zijn zwakkere rechterbeen hard op doelman Vermeer.

Het was de oudste van de broers De Jong (Siem) die de ban na 22 minuten brak. Gregory van der Wiel leverde een prima voorzet af, terwijl De Jong aan de aandacht van Roberto Rosales ontsnapte. Met een knappe volley liet De Jong Mihaylov kansloos. In die fase was Ajax ook de betere ploeg. Het was opgeschrikt na het felle begin van Twente en nam, aangedreven door het publiek, het heft in handen en werd dreigend via De Jong en Lorenzo Ebecilio.

Toch waren de beste kansen in het vervolg van de eerste helft voor Twente. Denny Landzaat was tot tweemaal toe dichtbij een doelpunt, maar eerst kwam hij een teenlengte te kort om een voorzet van Nacer Chadli binnen te tikken, even later ging zijn fraaie stiftbal rakelings naast de paal.

Na rust scoorde Landzaat wél, maar passeerde hij zijn eigen doelman Mihaylov met een kopbal. Het Twentse antwoord kwam echter snel: Theo Janssen krulde de bal prachtig in de kruising en hield Twente levend: 2-1. Omdat het spel op en neer bleef golven, probeerden beide trainers met een tactisch foefje het spel te kunnen gaan controleren. Ajax bracht Enoh van Sulejmani, Twente gokte op de kopkracht van Marc Janko - hij kwam erin voor Landzaat.

De beslissing viel tien minuten voor tijd. Twente werd wat sterker - het moest ook wel meer druk geven - en gaf daardoor meer ruimte achterin weg. Daley Blind (ingevallen voor de geblesseerde Nicolai Boilesen) zette de aanval via de linkerflank op, waarna de bal via Eriksen bij Siem de Jong terecht kwam. Als een echte spits schoot hij de derde ster op het Ajax-shirt.