woensdag, 7. december 2011 - 22:58 Update: 08-07-2014 0:55

Ajax onderuit door afgekeurde glaszuivere doelpunten

Amsterdam

(Elf Voetbal) Het kon haast niet fout gaan. Maar het ging toch fout. Door twee cruciale fouten van de arbitrage werden twee doelpunten van Ajax afgekeurd. Real Madrid scoorde wel drie keer. Tegelijk boekte Olympique Lyon een monsterzege en werd het Franse wonder bewerkstelligd.

Olympique Lyon heeft na zes wedstrijden ook acht punten, maar op doelsaldo mogen de blauwhemden toch verder in de Champions League. Maar wat als? De arbitrage speelde een wel erg negatieve hoofdrol in de Amsterdam ArenA. Twee glaszuivere doelpunten werden afgekeurd en daarnaast zat het geluk ook totaal niet mee. Getuige een mooie boogbal van Miralem Sulejmani op de lat.

Ajax startte met goede bedoelingen in de Amsterdam ArenA. Het speelde aanvallend, fris en leuk. Maar de eerste de beste kans voor de gastheren lag erin. Kaká gaf een geweldige pass, waarna José Callejon aan de buitenspelval ontsnapte, met links knap aannam en de bal met links door de bene van doelman Kenneth Vermeer binnenschoof: 0-1. Vier minuten later schoot Gregory van der Wiel aan de andere kant over. En een minuut later bokste doelman Antonio Adán de een schot van Lorenzo Ebecilio weg.

In de 31e minuut ging het Portugese scheidsrechterskorps voor de eerste keer in de fout. Adán kreeg een schot niet onder controle, waarna Nicolas Lodeiro met een mooie vliegende kopbal scoorde. Arbiter Manuel de Sousa constateerde op aanraden van zijn assistent buitenspel. Onjuist! Vier minuten later had hij het opnieuw bij het verkeerde eind. Opnieuw boorde hij daarmee een Ajax-treffer door de neus. Vurnon Anita haalde vanaf 22 meter uit, waarna Miralem Sulejmani met de borst de bal verlengde. Weer was het niet buitenspel.

Om de zout nog meer in de Amsterdamse wond te strooien, scoorde Gonzalo Higuain in de 41e minuut de 0-2. Uit een prachtige pass van eigen helft van Karim Benzema mocht de Argentijn alleen richting het doel en rondde het fraai af. Na rust leek een doemscenario in de maak. Terwijl Olympique Lyon de doelpunten aan elkaar reeg, incasseerde Ajax weer een mokerslag. Lodeiro lanceerde met een prachtig hakballetje Sulejmani, maar die ziet zijn lob vanaf de rand van het strafschopgebied op de lat vallen. Tien minuten later keerde Adán met een fraaie duik een hard schot van Christian Eriksen.

Het inbrengen van Dmitri Bulykin en Davy Klaassen zorgde nog voor wat hoop. Maar de strijd was er wel, het geluk niet. In de extra tijd maakte Callejon zelfs nog de 0-3. Ajax kan door het echec nu 25.000 euro minder bijschrijven. Doorgaan in de Europa League zal voor Ajax als het bekende doekje voor het bloeden voelen.