dinsdag, 30. augustus 2011 - 18:13

Al 35 jaar oergezellig!

Het Flaeijelfeest viert dit jaar haar 35 jarig bestaan en dit wordt groots gevierd op zaterdag 24 september in Nieuwehorne. Het Flaeijelfeest, dat verspreidt is over 3 dagen, wordt georganiseerd door 450 vrijwilligers en trekt jaarlijks ruim 25.000 bezoekers. Het hoogtepunt is de zaterdag vol cultuur, historie, nostalgie, oude ambachten en OERgezelligheid.
Om 10.00 uur start de boerenoptocht en vanaf 11.30 uur vindt het grootste historische openluchtmuseum in bedrijf, plaats op Landgoed De Horne.

Boerenoptocht met nostalgisch rijdend materiaal
Op zaterdagochtend 24 september om 10.00 uur start een prachtige boerenoptocht met allemaal nostalgisch rijdend materiaal waaronder een Hessenwegen, verschillende postkoetsen, diverse boerenwagens, verhuiswagen, bierwagen, hûsketonnenwagen, gemeentewerker, brandweer, veldambulance, antieke fietsen, een sjees en nog veel meer. Maar ook de liefhebbers van stoommachines, oude tractoren en oude motorfietsen komen volop aan hun trekken.

Wat er allemaal te zien is in de optocht is eigenlijk te veel om op te noemen. Ruim 80 voertuigen trekken aan u voorbij. Dit jaar heeft de organisatie gekozen voor een extra thema en wel Postkoetsen ! In de optocht rijden daarom verschillende antieke postkoetsen mee. Eén van de blikvangers is het 10 span Shire-paarden van Wouter Hazeleger uit Otterloo voor de postkoets, maar u mag de fietsende showband Crescendo uit Opende ook echt niet missen! De boerenoptocht gaat over de Schoterlandseweg vanaf de Oldeberkoperweg in Oudehorne naar het Landgoed De Horne in Nieuwehorne en is voor iedereen gratis toegankelijk is.


Openluchtmuseum in nieuwe opzet
Om 11.30 uur bent u van harte uitgenodigd op Landgoed De Horne waar het grootste openlucht museum in bedrijf – van Nederland – plaats vindt! Speciaal voor deze editie hebben de vrijwilligers in het najaar en de eerste wintermaanden al gepoot en gezaaid, zodat zij op 24 september in het echt aardappelen, graan en zandrapen kunnen gaan oogsten. De weg van het graan naar de bakker is nu stap voor stap te zien! In de oude dorpsstraat kan men ook de oude zuivelfabriek van Bontebok bewonderen. In en rond deze melkfabriek wordt onder andere kaas en boter gemaakt. Ook de melkrijder met zijn kar vol melkbussen hoort in dit tafereeltje thuis. Wanneer u als bezoeker de rode draad over het terrein volgt, kunt u niets meer missen van al het aanbod.

Oude motoren, stoommachines,de dorpsstraat en oude ambachten, een modeshow met prachtige nostalgische kleding, diverse vormen van straattheater, muziek en dans, oude tractoren of ‘t Beest fan ‘t Flaeijelfeest’ en ouderwets blaastrappen. Dit is nog maar een beperkte opsomming van hetgeen u kunt zien en beleven.

Historische kermis met gratis attracties
De historische kermis neemt dit jaar een prominente plaats in op landgoed De Horne. Het is een kermis zoals onze voorouders dit ook meemaakten halverwege de twintigste eeuw. Nieuw dit jaar is de Swingmill. Dit was vroeger een attractie op de kermis die in de volksmond beter bekend was als “80 in de bocht”. Door te trekken aan het touw maakt de bak een zijdelingse beweging waardoor het een spectaculaire beleving wordt. Maar ook kermisattracties als de steile wand, het bommenwerperspel en de luchtschommel ontbreken niet op de historische kermis. Naast deze historische kermis kunt u elders op het terrein nog genieten van de zweef, de kop van jut en de draaimolen. Alle attracties van de historische kermis zijn gratis. De zweef en de draaimolen draaien op vrijdagmiddag en zaterdag overdag ook gratis.

Feest in de tent
De organisatie heeft weer een keur aan artiesten weten te contracteren voor de Flaeijelfeesten. Iedere avond heeft daardoor een uniek karakter. Op donderdagavond is in het kader van het jubileum een speciale “Night of the Flaeijel” georganiseerd met De Basic uit Sneek, Xander de Buisonjé, Piter Wilkens, Agnes Sambrink, de 3 frisse Friese meiden, Rodney Elzer en De Musketiers. Vrijdagmiddag is er een speciaal kinderprogramma met Sjon en Sjeffrie en op vrijdagavond is het feest voor jong en oud met eerst een groot vuurwerk en daarna in de tent Anita Meijer, de band Boulevard en Jannes. Zaterdagavond staan de Band Zonder Banaan, de vertrouwde feestmaker Vangrail en Starkoo garant voor een fantastisch feest.
Provincie:
Tag(s):