dinsdag, 15. februari 2011 - 20:24

Almere bespreekt aanpak incidenten buslijnen

Almere

Dinsdagmiddag hebben Connexxion, politie en de gemeente Almere met elkaar besproken wat er gedaan kan worden aan de incidenten in en om de bus. Dit heeft de gemeente Almere dinsdag laten weten.

Inzet politie beter afstemmen
Afgesproken is dat de inzet van politieagenten en toezichthouders van Connexxion nog beter op elkaar afgestemd wordt op de plekken waar dit het meeste nodig is. In het voorjaar wordt het aantal toezichthouders uitgebreid omdat Almere deelneemt aan de pilot van de landelijke Taskforce sociale veiligheid. Doel van deze pilot is ook het terugdringen van het aantal incidenten.

Schouwen bushaltes
Verder gaat Almere binnen nu en een week de bushaltes en busbanen schouwen op de trajecten met de meeste incidenten. Gekeken wordt onder meer of de haltes voldoende verlicht worden en of de haltes niet verscholen liggen onder struiken en ander groen.

Volgende week gaat burgemeester Jorritsma om de tafel met een groep chauffeurs om te praten over de incidenten van de afgelopen tijd en vooral ook over wat we er met elkaar aan kunnen doen. Ook is gesproken over het nemen van fysieke maatregelen in de bus en de komende tijd wordt gekeken of deze mogelijk zijn. ‘Het cashless maken van de bussen is helaas nu nog niet mogelijk. Hiervoor zijn we afhankelijk van de landelijke politiek’, aldus de gemeente.

’Bel 112 bij incident op de bus’
Het zal duidelijk zijn dat alle partijen geweld en agressie tegen werknemers met een
dienstverlenende functie onacceptabel vinden. Zij doen dan ook een beroep op de busreizigers om te bellen met 112 als zij getuige zijn van een incident, zodat de chauffeur het niet alleen hoeft op te knappen en de politie snel ter plaatse kan zijn.

Achtergrond
In 2009 ondertekenden onder meer Connexxion, politie en gemeente het zogenaamde veiligheidsarrangement openbaar vervoer. Sinds die tijd zijn de organisaties intensiever samen gaan werken en zijn er al diverse maatregelen genomen om de veiligheid in het openbaar vervoer te verbeteren. Zoals camera’s in de bussen en met enige regelmaat politie op de busbaan.
Provincie:
Tag(s):