maandag, 10. oktober 2011 - 18:00

AMBER Alert pleit voor verplicht centraal melden vermissingen

Amsterdam

AMBER Alert Nederland, het landelijke alarmsysteem bij kindervermissingen en -ontvoeringen, pleit voor het implementeren van het 'Belgische model' bij vermissingen. Dit heeft AMBER Alert Nederland maandag laten weten.

Dit houdt in dat iedere vermissing onmiddellijk wordt gemeld bij een centraal punt. Zo kan optimaal gebruik worden gemaakt van de kennis die centraal aanwezig zijn op het gebied van vermissingen; nodig om de circa 20.000 vermissingen per jaar te kunnen beoordelen, en te beslissen in welke gevallen moet worden opgeschaald.

Ook kan op deze manier sneller gebruik worden gemaakt van centrale middelen binnen de politie, zoals het AMBER Alert, speurhonden en helikopters.

"Op dit moment is in Nederland de regiopolitie niet verplicht een vermissing te melden bij het Landelijk bureau vermiste personen. Vaak kiest de regiopolitie ervoor om eerst lokaal te rechercheren. Soms is dat terecht maar soms ook niet. Die beoordeling zou daarom wat ons betreft door centrale experts gemaakt moeten worden. Dit is waarom de toenmalige minister van Justitie anderhalf jaar geleden al aan gaf verplichte melding van vermissingen na te streven, maar dit is nooit geformaliseerd. AMBER Alert pleit daarom nu voor een snelle invoering van het model dat in België al 15 jaar succesvol is," aldus Frank Hoen, oprichter AMBER Alert Nederland.

"In België zijn regiopolitiekorpsen sinds Dutroux verplicht vermissingen direct te melden bij de Cel Vermiste Personen van de Belgische federale politie. Dit team is 24 uur per dag, zeven dagen per week beschikbaar en kan binnen een uur ter plaatse zijn. Zo is de gespecialiseerde expertise van deze afdeling voor de regiopolitiekorpsen op afroep beschikbaar."

"De overgang naar de nieuwe politie, lijkt mij een goed moment om een centraal expertisecentrum voor vermissingen in te bedden, en melding verplicht te stellen," aldus Hoen. Hij vervolgt: "Melding van een vermissing hoeft de regiopolitie niet veel tijd te kosten. Dit kan door middel van een telefoontje of, beter nog, via een computersysteem. En het kan zeer veel opleveren."

Alain Remue van de Cel Vermiste Personen van de Belgische federale politie voegt hieraan toe: "Doordat in België lokale politiekorpsen verplicht zijn vermissingen onmiddellijk te melden, gebeurt de afhandeling van dit soort zaken ook sneller en zorgvuldiger."

AMBER Alert, de grootste alerteringsdienst van Nederland, telt inmiddels meer dan 850.000 deelnemers en deelnemende organisaties, waaronder de Koninklijke Marechaussee, Connexxion, Mediq, DHL, RET en de NS.

Tevens wordt een AMBER Alert volautomatisch doorgegeven door het ANP, zodat vrijwel alle Nederlandse media onmiddellijk informatie over en een foto van het AMBER Alert-kind onder ogen krijgen.

Ook is een AMBER Alert automatisch te zien op TV, snelwegborden, en op duizenden reclameschermen in o.a. supermarkten, apotheken, bioscopen, sportcentra, winkelcentra, enz. Een AMBER Alert is ook automatisch te zien op vele websites, waaronder circa 40.000 Hyves. Hierdoor zien miljoenen Nederlanders direct de foto van het verdwenen kind.
Provincie:
Tag(s):