woensdag, 16. november 2011 - 9:23

Ambulante teams gaan aan huis hulp verlenen bij zelfdoding

Amsterdam

Vanaf begin volgend jaar zullen ambulante teams met speciaal opgeleide euthanasiearten en -verpleegkundigen thuis mensen gaan helpen bij zelfdoding en euthanasie. Dat schrijft het AD woensdag.

Het plan is bedacht door de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE).De ambulante teams verwachten jaarlijks 1000 mensen met een doodswens te kunnen helpen. Door de inzet van ambulante teams die mensen thuis assisteren bij hun doodswens. moet euthanasie of zelfdoding vergemakkelijkt worden.

Artsenorganisatie KNMG heeft zo zijn vragen bij de plannen. De organisatie wijst er in de krant op dat voor euthanasie een langdurige relatie tussen arts en patiënt nodig is. "Hoe zit dat dan bij een ambulant team?", vraagt een woordvoerder zich af.

De NVVE wijst erop dat de meeste mensen met een doodswens thuis willen sterven. Dat kan niet altijd, bijvoorbeeld omdat artsen gewetensbezwaren hebben. De vereniging verwacht met de teams duizend verzoeken per jaar alsnog in te willigen.

De teams kunnen niet zomaar telefonisch worden besteld. Er gaat een uitvoerige procedure aan vooraf waarbij ook een onafhankelijke arts over het verzoek moet oordelen.
Provincie:
Tag(s):