zondag, 11. september 2011 - 9:49

Amerika en wereld staan vandaag stil bij 9/11

New York/Den Haag

Vandaag, zondag 11 september 2011, is het precies 10 jaar geleden dat Amerika werd getroffen door de grootste terreuraanslag ooit. Twee gekaapte lijnvliegtuigen vlogen in de karakteristieke Twin Towers van het World Trade Centre in New York.

Een derde gekaapt vliegtuig vloog in het gebouw van het ministerie van Defensie. Een vierde toestel crashte in een weiland in Pennsylvania, de inzittenden wisten door heldhaftig optreden de kapers er van te weerhouden om ook een gebouw in te vliegen.

Strenge veiligheidsmaatregelen
In de VS worden deze terreuraanslagen, waarbij bijna 3000 mensen het leven lieten, zondag onder strenge veiligheidsmaatregelen herdacht. In de VS zijn op diverse locaties extra veiligheidsmaatregelen genomen.

Dreiging nieuwe aanslagen
Zo worden er bijvoorbeeld in de hoofdstad Washington extra maatregelen genomen. Dit nadat in mei van dit jaar in het complex, waar Osama bin Laden werd gevonden, aanwijzingen werden gevonden dat er zondag mogelijk 'jubileumaanslagen' zouden kunnen plaatsvinden in de VS. De New Yorkse burgemeester Michael Bloomberg liet weten dat er ‘betrouwbare informatie’ is dat terroristen opnieuw een aanslag willen plegen.

Obama
Barack Obama, president van de VS, zei zaterdag dat 9/11 de VS sterker heeft gemaakt. "Als een veerkrachtige natie zullen we doorgaan", liet hij weten. Obama zal zondag alle drie de plaatsen waar de terroristen met de gekaapte toestellen toesloegen bezoeken. George W. Bush, destijds president van de VS, zal Obama in New York vergezellen.

Rutte bij herdenking Nederland
Premier Rutte spreekt vandaag tijdens de herdenking van 11 september in de Kloosterkerk in Den Haag. De officiële herdenking wordt georganiseerd door de Amerikaanse ambassade.

Televisie
De herdenkingsplechtigheden beginnen om 08.30 uur (14.30 Nederlandse tijd) en worden, net als in Nederland, overal in de wereld rechtstreeks uitgezonden.
Provincie:
Tag(s):