donderdag, 24. februari 2011 - 12:11

Amerikaan (40) na achtervolging aangehouden

Tilburg

De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag op de Postelse Hoeflaan na een achtervolging de bestuurder van een personenauto, een 40-jarige Amerikaan en de bijrijder, een 35-jarige Belg, aangehouden.

De bestuurder ging er met zijn auto, tijdens een controle op de carpoolparkeerplaats aan de Hoge Steenweg in Loon op Zand vandoor. De achtervolging eindigde uiteindelijk op de Postelse Hoeflaan in Tilburg waar de bestuurder uit de bocht vloog. Hij verzette zich bij zijn arrestatie waardoor de dienders peperspray moesten inzetten.

Agenten controleerden rond 02.30 uur een personenauto, die zij zagen rijden op de Midden Brabantweg. Tijdens de controle vroegen ze de bestuurder zijn auto in een parkeervak te plaatsen. De bestuurder maakte daarvan gebruik om snel weg te rijden, over de Midden Brabantweg richting Tilburg. Hij maakte daarbij diverse verkeersovertredingen, onder meer het negeren van het rode licht en de maximumsnelheid. Ook werden vluchtheuvels en een rotonde verkeerd om genomen. Tevens maakte hij enkele abrupte stuurbewegingen om daarmee te achtervolgers van zich af te schudden. Hij vloog kennelijk tijdens het nemen van een rotonde door zijn hoge snelheid uit de bocht en kwam op de Postelse Hoeflaan tegen een trottoirband tot stilstand.

Met een lifehammer werd het raam van het linkervoorportier ingeslagen. Vervolgens kreeg de bestuurder tot twee keer toe de opdracht om zijn handen op het dashboard te plaatsen. De dienders zagen dat hij daar geen gevolg aan gaf. Hij pakte met zijn handen naar de sleutels en versnellingspook alsof hij toch weer wilde proberen weg te rijden. Hierop hebben de agenten pepperspray in zijn gelaat gespoten. Hij werd gesommeerd uit de auto te stappen. Hij gaf daar geen gevolg aan en verzette zich. Hij werd uiteindelijk overmeesterd en aangehouden. Ook de bijrijder werd gearresteerd, hij moest mee omdat hij zich niet kon legitimeren. De bestuurder wordt na verhoor overgedragen aan de Vreemdelingendienst. Hij krijgt een proces-verbaal voor gevaarlijk rijgedrag, verzet bij aanhouding en het rijden zonder geldig rijbewijs. De bestuurder reed namelijk met een Amerikaans rijbewijs, dit is echter niet meer geldig als je langer dan 185 dagen in het Schengengebied verblijft.
Provincie:
Tag(s):