dinsdag, 15. februari 2011 - 14:56

Amerikaanse en Duitse autoriteiten aanwezig bij herdenking bombardement Nijmegen

Nijmegen

Bij de herdenking van het bombardement op Nijmegen van 22 februari 1944 zijn dit jaar vertegenwoordigers van de Amerikaanse en Duitse autoriteiten aanwezig. Dat maakt de gemeente bekend.

Tijdens de herdenkingsbijeenkomst op dinsdag 22 februari spreekt Deputy Chief of Mission Mr. Edwin R. Nolan namens de Amerikaanse ambassade. Daarnaast legt hij, net als de Duitse ambassadeur dr. Heinz-Peter Behr, een krans.

Op 22 februari 1944 werd Nijmegen getroffen door een verwoestend bombardement van Amerikaanse vliegtuigen. De stad stond in brand en de binnenstad werd verwoest. Bijna 800 inwoners, werkenden en passanten kwamen hierbij om. Talloze mensen raakten gewond.

De officiële herdenking vindt plaats bij 'De Schommel' aan de Raadhuishof. Het monument, met de kastanjebomen van de vroegere schooltuin, herinnert in het bijzonder aan de 24 kinderen van de kleuterschool die toen op deze plaats omkwamen.

Leerlingen van het Montessori College en van de Montessori basisschool uit Nijmegen adopteerden het monument ‘De Schommel’ vijf jaar geleden en zijn nauw betrokken bij de herdenking. De scholieren houden zich dit jaar bezig met het thema ‘STILTE’. Ze schreven er teksten over en plakten die teksten op kleine zelfgemaakte schommeltjes ter ere van de slachtoffers en in het bijzonder de kleuters die toen omkwamen. De schommeltjes zijn te zien bij het monument en daarna tot 5 mei in de vitrine met namen van slachtoffers in de hal van het stadhuis.
Provincie:
Tag(s):