woensdag, 6. april 2011 - 15:38

Amsterdamse wasserette gebruikt voor witwassen crimineel geld

Amsterdam

De gemeente Amsterdam heeft woensdag op last van burgemeester Van der Laan een wasserette in de Javastraat 50 gesloten. ‘Uit een rapportage van de politie blijkt dat de wasserette als dekmantel werd gebruikt voor illegale financiële transacties’, meldt de gemeente woensdag.

Harddrugs en geld
De politie heeft tijdens het onderzoek een aantal verdachten aangehouden waarbij harddrugs, grote sommen geld en in een aantal gevallen ook vuurwapens zijn aangetroffen.

Bij één van de aangehouden personen is bijna een kilo cocaïne aangetroffen en bij één van de andere aangehouden personen vond de politie in zijn woning iets minder dan een kilo MDMA.

Geen echte wasserette
Uit de bedrijfsadministratie kan ook niet worden vastgesteld dat de ruimte gebruikt werd om een wasserette te exploiteren. ‘De burgemeester heeft de ruimte gesloten omdat deze situatie een ernstig gevaar voor de openbare orde oplevert’, aldus de gemeente.

’Crimineel geld’
Uit de rapportage van de politie blijkt dat er een ernstig vermoeden bestaat dat een aanzienlijk deel van het gevonden geld afkomstig is uit het criminele circuit. Dit alles levert een gevaar voor openbare ordeverstoringen op. Niet alleen omwonenden en (toevallige) voorbijgangers lopen risico's, maar ook het gemeenschapsleven elders in de stad ervaart nadeel van de bedrijfsactiviteiten van de wasserette. De sluiting is voor onbepaalde tijd.
Provincie:
Tag(s):