dinsdag, 24. mei 2011 - 13:28

André Kuipers is aan het aftellen

Noordwijk

Nog een half jaar en dan is het zover voor de Nederlandse ESA-astronaut André Kuipers. Sinds de zomer van 2009 traint Kuipers voor een lange ruimtemissie aan boord van het internationale ruimtestation ISS om binnenkort gelanceerd te worden vanaf Baikonoer in de steppe van Kazachstan.

Sinds vandaag is Kuipers te volgen via zijn webblog. Daarin vertelt Kuipers over de vele voorbereidingen die bij een ruimtemissie komen kijken. Dat levert een uniek inkijkje op in het leven van een astronaut op de grond en de bemande ruimtevaart in het algemeen. Hoe bereidt hij zich voor op noodscenario’s in de ruimte? Wat eet hij het liefst aan boord? Welke spullen neemt hij mee in zijn persoonlijke bagage? En hoe houdt hij contact met zijn familie en vrienden voor en tijdens zijn missie? Het is maar een handvol uit de talloze vragen die Kuipers de komende tijd in zijn weblog beantwoordt.

‘Nu de examens naderen pakken de trainers het serieus aan. We moesten met onze ruimtepakken aan in de simulator klimmen en zaten daar vervolgens een paar uur procedures door te nemen. Het is een aanslag op je lichaam. De kuipstoeltjes in de Sojoez zijn klein en je zit continu met je benen opgetrokken.’

Kuipers back-up crew voor Japanner
Kuipers laat weten er klaar voor te zijn en heeft inmiddels het eindexamen ruimschoots gehaald. Daarnaast is het niet ondenkbaar dat hij op 7 juni al gelanceerd word. Hij staat namelijk op een reservelijst als bemanningslid mocht de Japanse collega Satoshi Furukawa uitvallen.
Provincie:
Tag(s):