maandag, 25. juli 2011 - 22:07 Update: 08-07-2014 0:57

André Kuipers maakt een ruimtewandeling op aarde

Noordwijk

Voor André Kuipers staat in zijn ruimtevlucht vooralsnog geen ruimtewandeling gepland. Maar bij een technisch mankement aan de buitenkant van het internationale ruimtestation dan kunnen alleen de astronauten dat repareren, zo ook Kuipers.

Daarom worden alle bemanningsleden getraind op een ruimtewandeling, een Extra Vehicular Activity (EVA) in vaktaal. Deze week trainde Kuipers met een ruimtepak in een hermetisch afgesloten tank ter grootte van een studeerkamer waar alle lucht was uitgehaald. Een soortgelijke tank staat bij ESTEC, ESA’s technisch centrum in Noordwijk. Alleen worden in die Large Space Simulator geen astronauten ‘getest’, maar satellieten. Zonder een goed werkend pak kun je in zo’n ruimtesimulator geen adem halen en gaat je bloed koken, net als in de ruimte. Dat maakt de oefening heel realistisch. Een ruimtewandeling op aarde dus, waarbij alleen de gewichtloze omstandigheden ontbreken.

'Met je hoofd in een vissenkom'
Kuipers laat in zijn logboek weten ‘de trainingen met het ruimtepak onderwater en nu in de onderdrukkamer heel bijzonder te vinden, ook al is het hier op aarde. Het voelt alsof je met je hoofd in een vissenkom zit en met de rest van je lijf in een opgeblazen ballon’.

De echte oefening in het vacuüm duurde ongeveer een uur. ‘Om te laten zien dat ik echt in een vacuüm was, stond er een bakje water. Dat begon te borrelen en veranderde in ijs dat vervolgens langzaam verdampte. Ik moest alle handelingen verrichten om een ruimtewandeling te maken en diverse noodscenario’s oefenen, zoals een lek in mijn pak en verschillende communicatieblack-outs. De oefening verliep soepel. Dat is goed voor mijn zelfvertrouwen. Als ik dan toch een ruimtewandeling moet doen tijdens mijn missie, kan ik terugvallen op deze ervaring’.

Missie in zicht voor Kuipers
Vanaf volgende week zitten Dan Burbank, Anatoly Ivanishin en Anton Shkaplerov in Rusland om zich voor te bereiden op hun lancering. Die staat gepland voor begin september.

Eind dit jaar gaat de Nederlandse ESA-astronaut André Kuipers opnieuw naar de ruimte. Dit keer voor een missie van bijna zes maanden. Dit wordt André's tweede missie naar het internationale ruimtestation ISS. In 2004 vloog hij al eens voor elf dagen naar de ruimte. Toen bracht hij een bemanning naar het ISS en nam hij een andere bemanning mee terug. De vorige keer dat André in het ISS was, had het station nog maar drie grote modules. Nu is het helemaal af en veel groter.
Categorie:
Tag(s):