maandag, 20. juni 2011 - 10:35

Anita Witzier wint Duidelijketaalprijs 2011

Amsterdam

Anita Witzier is de winnaar van de Duidelijketaalprijs 2011. Van achttien onderzochte tv-presentatrices bij publieke en commerciële omroepen is zij degene die de duidelijkste taal spreekt.

Dat blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van het Taalcentrum-VU. De KRO-presentatrice neemt de prijs vandaag persoonlijk in ontvangst.

Publieke omroep scoort hoog
Winnares Anita Witzier scoort het hoogst op gesprekstechniek, stemgebruik én taalgebruik. Met haar presentatie van het KRO-programma Memories haalt zij een nipte overwinning op Janine Abbring, presentatrice van Vroege Vogels. Op de derde plaats eindigt Mirjam Bouwman (Door de wereld en Upside down). Ook de verschillen met de vierde plaats voor Yvon Jaspers en de vijfde plaats voor Caroline Tensen zijn miniem. Daarna komen presentatrices van de SBS-zenders en in de onderste regionen komen voornamelijk presentatrices van RTL voor.

Sterke interviewster
KRO-presentatrice Witzier scoort hoog door haar interviewtechniek en doordat ze het gesprek goed gaande weet te houden. Ze reageert heel natuurlijk op de geïnterviewden, moedigt ze aan, vraagt door en heeft een vriendschappelijke, open houding. Ze formuleert goed, haar intonatie is prima en ze is zeer goed verstaanbaar.

Anita Witzier is aangenaam verrast door de prijs. 'Taal heeft direct met mijn vak te maken, dus ik ben echt heel erg blij met deze prijs.' Witzier vindt duidelijke taal belangrijk in haar werk: 'Je moet jezelf zijn in een gesprek en jezelf op een natuurlijke, transparante manier uiten.' Witzier heeft zo'n twintig jaar televisie-ervaring en presenteerde ruim tien jaar het programma Tien voor Taal.
Categorie:
Tag(s):