maandag, 30. mei 2011 - 17:53

Ans Markus slaat eerste ‘Schilderkunst Vijfje’

Utrecht

Kunstschilderes Ans Markus verrichtte maandag de Eerste Slag van een nieuwe herdenkingsmunt met als thema Nederland en de Schilderkunst. Dit heeft het ministerie van Financiën maandag laten weten.

Het ‘Schilderkunst Vijfje’ is geslagen door de Koninklijke Nederlandse Munt in opdracht van het ministerie van Financiën en is een officieel wettig betaalmiddel in Europa.

Minister Jan Kees de Jager trad op als gastheer bij de Eerste Slag. De oplage van deze herdenkingsmunt is 250.000 stuks. Het thema is een eerbetoon aan de rijke schilderkunst die ons land kent sinds de Gouden Eeuw.

Het ontwerp van de herdenkingsmunt is zeer conceptueel. De voor- en keerzijde vormen een sterk geheel. De voorzijde van de munt toont Koningin Beatrix die kijkt naar ‘Gezicht op Delft’ dat Johannes Vermeer in de zeventiende eeuw vervaardigde. De horizon loopt niet parallel aan het perspectief van de lijst, waardoor de illusie wordt verbroken.

De keerzijde verbeeldt de achterkant van het schilderij, maar ditmaal bevindt de beeltenis van de Delftse horizon zich buiten de lijst. Hiermee wordt de verbinding met het heden gelegd. Dit spanningsveld tussen illusie en werkelijkheid is een van de meest kenmerkende aspecten van de Nederlandse schilderkunst.

Ontwerpers Persijn Broersen en Margit Lukács lieten zich hierdoor ook duidelijk inspireren in hun ontwerp van het ‘Schilderkunst Vijfje’. Tevens combineerden ze de uitgangspunten van historische en hedendaagse schilderkunst aan de hand van ‘Gezicht op Delft’.

Nederlandse kunstschilders zijn geliefd bij zowel kunstkenners als het grote publiek. De oorsprong van de Nederlandse schilderkunst ligt aan het einde van de middeleeuwen. Het hoogtepunt volgt in de Gouden Eeuw, met de ‘Nachtwacht’ van Rembrandt als bekendste meesterwerk.

De eeuwen erna brengen eveneens grote Nederlandse kunstschilders voort, onder wie Van Gogh en Mondriaan. Gezien de rijke historie, getalenteerde hedendaagse kunstenaars en een veelbelovende toekomst mag Nederland trots zijn op zijn schilderkunst.

“In Nederland doen we het goed als het gaat om kunst. Van de oude Hollandse meesters tot hedendaagse kunst genieten we internationale erkenning. Met het uitbrengen van herdenkingsmunten brengt het ministerie van Financiën Nederlandse thema's onder de aandacht. Een herdenkingsmunt met dit thema is dan ook zeer logisch. Ik ben er trots op dat dit ontwerp, dat het Nederlandse gevoel voor esthetiek goed verbeeldt, hier geslagen wordt”, zegt Maarten Brouwer, Muntmeester bij de Koninklijke Nederlandse Munt.
Provincie:
Tag(s):