dinsdag, 9. augustus 2011 - 10:04

Anti-drugs marathon: "Drugs nemen geen vakantie"

Maandag 8 augustus zijn 5 ex-verslaafden en 3 vrijwilligers begonnen met hun jaarlijkse anti-drugs marathon. Dit jaar staan er 378 kilometers op het programma, tussen Leeuwarden en Maastricht. Maandagochtend vertrokken de hardlopers rond 10:00 uur hun shirts aan met daarop de slogan “Geen drugs, weìl leven”.

Al rennend begeven zij zich langs de steden en dorpen op de route. Regelmatig zullen zij even pauze houden om voorlichtingsboekjes en flyers uit te delen. Ook staan er al afspraken gepland met verschillende burgemeesters en wethouders. De marathon is een initiatief van de anti-drugs groep Geen drugs wel leven, opgezet vanuit de Scientology Kerk en stichting Narconon.

Dinsdag 9 augustus is het tijd voor Skarsterlân, Heerenveen, Wolvega en Steenwijkerland. Dinsdagochtend zal de burgemeester van Skarsterlan informatie van de renners in ontvangst nemen. Later in de ochtend zal de wethouder van sport van Heerenveen, dhr. Lykele Buwalda, de groep op het gemeentehuis verwelkomen.

De ex-verslaafden die meerennen weten maar al te goed hoeveel schade drugs aanrichten. Ze hebben het namelijk allemaal meegemaakt, jezelf in coma zuipen of spuiten, stelen van je eigen familie, in de prostitutie belanden en ga zo maar door. En nu leven ze nog elke dag met de gevolgen. Ook al gebruiken ze inmiddels geen drugs meer en zijn ze van hun verslaving af.

“Het lijkt allemaal zo onschuldig in het begin, maar kijk is naar alle ellende die het uiteindelijk brengt,” zegt eìeìn van de ex-verslaafden, "Als ik had geweten hoe erg ik mijn leven kapot zou maken, dan was ik er absoluut NOOIT aan begonnen."

En die boodschap willen zij graag verspreiden. Door te laten zien wat de gevaren van drugs zijn, hopen de lopers te voorkomen dat jongeren aan het experimenteren slaan, wat weer alle gevolgen van dien heeft. "Als ik door deze marathon 1 jongere kan behoeden voor de verschrikkingen van een verslaving, dan ben ik al blij".

De hardlopers zullen totaal 10 dagen rennen door Friesland, Drenthe, Overrijssel, Gelderland, Brabant en Limburg. Op vrijdag 19 augustus zal de marathon in Maastricht worden overgedragen aan de zuiderburen. Zij zullen de week erna België doorkruisen met de boodschap tegen drugs.
Provincie:
Tag(s):