dinsdag, 8. februari 2011 - 9:38

Anton Ebben op 80-jarige leeftijd overleden

In het zorghotel Jachtlust te 's-Graveland is vrijdag 4 februari 2011 op tachtigjarige leeftijd Anton Ebben na een langdurig ziekbed overleden. Dit meldt de KNHS dinsdagmorgen.

In de jaren zestig vormde Toon Ebben met Kairouan - in bezit van Reinder Zwolsman - de enige Nederlandse springcombinatie die de concurrentie met de mondiale springtop aankon. In 1978 kreeg Toon Ebben de Koninklijke Onderscheiding 'Ridder in de Orde van Oranje Nassau'. In dat jaar werd hij ook Nederlands Kampioen met Jumbo Design, nadat hij eerder in 1963 in Hoofddorp ook al met Bajazzo de Nederlandse titel veroverde, evenals in 1970 in Arnhem met Abadan.

De carrière van Toon Ebben kwam in een positieve stroomversnelling toen hij de van Millerole afstammende ruin Jumbo Design - in bezit van Jan des Bouvrie - ging rijden. Met dit paard nam Ebben deel aan de Olympische Spelen van 1976, die in het Canadese Bromont werden verreden. Een jaar later won Ebben samen met Johan Heins, Henk Nooren en Harrie Wouters van den Oudenweijer team goud op de Europese Kampioenschappen, die in Wenen weren verreden.
Categorie:
Tag(s):