maandag, 17. januari 2011 - 8:26 Update: 08-07-2014 0:29

ANWB crashtest: elektrische auto Mitsubishi veilig

Den Haag

De eerste in serie geproduceerde elektrische auto, de Mitsubishi
i-MiEV, heeft goede resultaten behaald in een crashtest die de ANWB in
samenwerking met zusterclubs heeft uitgevoerd.

Ondanks de zeer lichte constructie doorstaat de auto op overtuigende wijze de frontale botsproef. De crashtest laat zien dat de i-MiEV een goede bescherming biedt aan de inzittenden en doet daarmee niet onder voor vergelijkbare auto’s met een normale verbrandingsmotor. De i-MiEV werd aan drie testen onderworpen; een frontale botsing, een kop-staart botsing en een test naar de veiligheid van hulpverleners en inzittenden bij een ongeval. Daarbij is gekeken welke problemen hulpverleners hebben met het openmaken van de auto en het redden van inzittenden. Uit deze tests komen slechts marginale verbeterpunten naar boven. Zo zou de bescherming van knieën en bovenbenen verbeterd kunnen worden evenals het naar binnen dringen vanauto-onderdelen.

Ook wat betreft de veiligheid voor hulpverleners en inzittenden bij een ongeval zijn in de test slechts kleine verbeterpunten geconstateerd. Zo zou aan het exterieur al zichtbaar moeten zijn dat de spanning is uitgeschakeld. De hoogspanning schakelt zichzelf uit waarmee het voertuig spanningsvrij wordt. Hierdoor kunnen hulpverleners veilig aan het werk zonder dat inzittenden extra risico’s lopen.

Ook is bekeken of de accu’s goed beschermd zijn en dat is het geval. De automobilist gaat op korte termijn nog niet massaal overstappen op de elektrische auto, zo verwacht de ANWB. De organisatie gaat er van uit dat tegen het eind van 2011 ruim 3000 elektrische auto’s op de Nederlandse wegen zullen rondrijden. Dit zijn voornamelijk voertuigen die worden gebruikt in praktijkproeven en door zakelijke gebruikers. De bond spreekt de hoop uit dat bedrijven en overheden de komende tijd op grote schaal elektrische auto’s gaan aanschaffen. De ervaring die hiermee opgedaan wordt zal uiteindelijk de particuliere markt ten goede komen.
Categorie:
Tag(s):