maandag, 26. september 2011 - 13:16

Aparte voorschotregeling voor slachtoffers en nabestaanden

Den Haag

Staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie gaat een aparte regeling treffen, die ervoor zorgt dat slachtoffers van geweldsmisdrijven of zedendelicten een voorschot krijgen van de staat als ze nog recht hebben op schadevergoeding van de dader.

Dit zei de staatssecretaris afgelopen zaterdag in De Wijk tijdens de Dag Herdenken Geweldsslachtoffers.

Op 1 september is de voorschotregeling voor slachtoffers van geweld- en zedenmisdrijven in werking getreden. Als de dader na acht maanden nog steeds geen schadevergoeding heeft betaald, dan keert de overheid het hele bedrag als voorschot uit aan het slachtoffer. Het Centraal Justitieel Incassobureau verhaalt uiteindelijk alle kosten weer op de dader.

Deze voorschotregeling geldt alleen voor slachtoffers en nabestaanden van wie `hun' dader onherroepelijk is veroordeeld na 1 januari 2011. Omdat deze voorschotregeling voor een groep slachtoffers en nabestaanden te laat komt, treft de staatssecretaris een aparte regeling voor nog openstaande schadevergoedingsmaatregelen van vóór 1 januari 2011.

Teeven stelt 10 miljoen euro beschikbaar zodat een groep van ongeveer 7000 slachtoffers en nabestaanden niet langer hoeft te wachten op het geld dat daders hen nog verschuldigd zijn.

Muur Tegen Geweld onthuld
Samen met koningin Beatrix en enkele nabestaanden onthulde de staatssecretaris in Drenthe ook de Muur Tegen Geweld. Het monument, met de naam `Het Onbevattelijke', is een stenen muur waar de namen van slachtoffers op staan vermeld en waar nabestaanden steun kunnen zoeken.

Op de jaarlijkse Dag Herdenken Geweldslachtoffers herdenken nabestaanden van slachtoffers van geweldsdelicten hun dierbaren. De dag is een initiatief van diverse lotgenotengroepen voor nabestaanden van slachtoffers. Ook minister-president Rutte was aanwezig bij de herdenkingsdag.
Provincie:
Tag(s):