vrijdag, 23. december 2011 - 12:12

Atsma stelt 20 miljoen beschikbaar voor Afsluitdijk

'De Afsluitdijk kan een veilige icoon van duurzaamheid worden waar ons land ook in de toekomst trots op kan zijn'. Dit heeft staatssecretaris Atsma (Infrastructuur en Milieu) vandaag laten weten op de Afsluitdijk.

Hij maakte daar bekend dat hij 20 miljoen euro beschikbaar stelt om duurzame initiatieven zoals blue energy en zonne- energie op de dijk mogelijk te maken. Dit bedrag komt bovenop de 600 miljoen euro die de staatssecretaris vrijmaakt om de dijk weer aan de normen te laten voldoen. Daarnaast heeft Atsma 200 miljoen euro gereserveerd in extra spuicapaciteit zodat de afvoer van overtollig IJsselmeerwater wordt verbeterd.

De Afsluitdijk voldoet niet meer aan de normen en wordt opgeknapt door de dijk over de hele lengte een verstevigde toplaag te geven. Ook de spuisluizen en schutsluizen ondergaan een flinke renovatie. Staatssecretaris Atsma zorgt voor het geld dat hiervoor nodig is (800 miljoen). Aanvullende ambities rond de dijk voor bijvoorbeeld de recreatie, de natuur en het opwekken van energie kunnen met een bijdrage vanuit andere overheden en de markt worden toegevoegd aan de veiligheidsfunctie van de dijk.
Provincie:
Tag(s):