zondag, 25. september 2011 - 15:13 Update: 08-07-2014 0:56

AZ stoot Feyenoord van eerste plaats

Alkmaar

(Elfvoetbal) 'Wij staan bovenaan, wij staan bovenaan', zongen de supporters van AZ zondag in de laatste vijf minuten van de wedstrijd.

Feyenoord stond lang met 0-1 voor, maar de beter voetballende Alkmaarders kregen vlak voor tijd alsnog loon naar werken, waardoor de koppositie nu voor de Noord-Hollanders is: 2-1.

Speelronde zeven stond in het teken van Ajax - FC Twente, maar ook AZ - Feyenoord was er één om naar uit te kijken. Met de puntendeling (1-1) in de Amsterdam ArenA van zaterdagavond in het achterhoofd konden zowel de Alkmaarders als de Rotterdammers vandaag bij winst de koppositie van de Eredivisie veroveren.

Dit alles zou moeten gebeuren onder het zicht van Kolbeinn Sigthórsson (Ajax) en Gill Swerts (Feyenoord), die voorafgaande aan de ontmoeting afscheid namen van het publiek van hun oud-werkgever. Uit handen van algemeen directeur Toon Gerbrands en voetbaldirecteur Earnest Stewart ontving het tweetal bloemen en andere cadeaus.

Feyenoord begon zonder Jerson Cabral aan de uitwedstrijd in Alkmaar. Als vervanger van de niet geheel fitte vleugelaanvaller liet Ronald Koeman Daniel Fernández opdraven in de basiself. Feyenoord speelde in een 4-4-2 formatie, met John Guidetti en Ruben Schaken als diepe spitsen. Gertjan Verbeek maakte wél gebruik van zijn vertrouwde basisspelers, die voortvarend aan de topper begonnen.

Het was AZ dat in de beginfase domineerde en daartegenover stonden slechts wat speldenprikjes van Feyenoord vanuit de counter, maar scoren deden beide ploegen lange tijd niet, tot aan de 36ste minuut. Otman Bakkal werd bediend op de rand van het zestienmetergebied en rondde bekwaam af.

Doelman Esteban Alvarado kon er net niet meer bij. Tussentijds had Kaj Ramsteijn het veld geblesseerd moeten verlaten. De stopper verdraaide zijn knie na een duel met Roy Beerens.

Maar AZ liet zich niet afschrikken door de plotse achterstand en kwam na een uur op gelijke hoogte met de Kuipbewoners. Een vrije trap van Rasmus Elm krulde prachtig in de linkerhoek van het doel van Erwin Mulder.

Zeven minuten later moest Feyenoord met tien man verder. Scheidsrechter Pol van Boekel gaf een rode kaart aan Kelvin Leerdam, die hard in kwam glijden op Dirk Marcellis. Een zeer discutabel moment, wat de wedstrijd leek te gaan beïnvloeden. Helemaal toen Brett Holman de bal van slechts een meter in het doel leek te gaan tikken, maar Mulder redde op zeer gelukkige wijze en haalde de bal in de kluts nog van de doellijn.

Toch ging AZ nog met de volle buit aan de haal. Een prachtige voorzet van Marcellis kwam terecht bij Holman, die er ditmaal wél in slaagde Mulder te verschalken: 2-1.
Categorie:
Tag(s):