zondag, 7. augustus 2011 - 21:10

B112

Den Helder

Ondanks het mindere weer hebben de Kustwacht en de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij het afgelopen weekeinde 42 keer hulp moeten verlenen aan watersporters in problemen. Dit melden de Kustwacht en de KNRM zondag.

De incidenten hebben zich voorgedaan in het gehele werkgebied van de Kustwacht en de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij, te weten: De Waddenzee, Het IJsselmeer, Markermeer, de Randmeren, de Zeeuwse – en Zuid Hollandse Stromen en de Noordzee.

Een aantal incidenten zijn:
Op zondag 7 augustus is op de Oosterschelde, nabij Stavenisse – Tholen, gezocht naar een vermiste duiker. Het Kustwachtcentrum heeft voor de zoekactie de KNRM reddingstations Hansweert en Neeltje Jans ingezet.

Vanuit de Veiligheidsregio Zeeland is aan de zoekactie deelgenomen door eenheden van de Brandweer. Het Korps Landelijke Politie Diensten heeft vanuit de lucht gezocht met een helikopter. Helaas is de betreffende duiker niet aangetroffen en is de zoekactie in de loop van de middag beëindigd.

Omstreeks 16.15 uur kwam er op het Kustwachtcentrum te Den Helder wederom een melding binnen van een duiker in problemen in de Oosterschelde. Ditmaal tussen Zierikzee en de Zeelandbrug. Het KNRM station Neeltje Jans is hierop uitgevaren en ook de Brandweerboot van Stavenisse is uitgerukt.

Gelukkig bleek al snel dat de duiker zelfstandig aan de oppervlakte was gekomen en zijn reddingvest had geactiveerd. Zwemmend heeft de betreffende duiker de kant weten te bereiken alwaar hij is opgevangen door ambulancepersoneel.

Eveneens op zondag 7 augustus kwam bij het Kustwachtcentrum te Den Helder de melding binnen dat er een zeiljacht water maakte op de Noordzee. Direct zijn de KNRM stations Scheveningen en Ter Heijde ingezet. Het betreffende zeiljacht is op sleep genomen en veilig afgemeerd in Scheveningen.

Vroeg op de zondagmiddag kwam de melding binnen dat er een zeiljacht met een gebroken mast, mogelijk was gestrand op de zuidwest punt van de Haaksgronden voor de kust van Den Helder.

De KNRM reddingstations Den Helder en Callantsoog zijn hiervoor naar zee gegaan. De NOGEPA offshore SAR helikopter die bezig was met een trainingsvlucht is eveneens door het Kustwachtcentrum ter plaatse gedirigeerd.

Na onderzoek ter plaatse bleek het niet te gaan om een gestrand zeiljacht, maar om een windsurfer met een gebroken mast. Deze surfer is door de SAR helikopter geholpen.

Later op de zondagmiddag bleek er een bootje van een scouting vereniging te zijn omgeslagen op het Grevelingenmeer. 5 kinderen zijn hierbij te water geraakt. Het KNRM station Ouddorp is hiervoor ingezet.

Eenmaal ter plaatse bleken de drenkelingen al veilig op het droge. Door de reddingboot is het bootje met opvarenden terug gebracht naar de haven.
Provincie:
Tag(s):