woensdag, 17. augustus 2011 - 14:06

Basisconstructie overkapping FC Twente stadion was nog niet klaar

Enschede

Uit de voorlopige bevindingen van het onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) blijkt dat de basisconstructie van de overkapping op 7 juli niet gereed was voordat werd gestart met de afbouw. Dit meldt de OVV woensdag.

Tussentijdse aanbeveling
'Er zijn vooralsnog geen afwijkingen vastgesteld aan het ontwerp', meldt de OVV. Omdat de opdrachtgever en de bouwcombinatie het voornemen hebben de overkapping zo snel mogelijk te herbouwen, doet de Onderzoeksraad op basis van de voorlopige resultaten van het onderzoek een tussentijdse aanbeveling.

De opdrachtgever en de bouwcombinatie dienen bij de herbouw van de overkapping de stabiliteit en sterkte van de constructie te borgen. Daarnaast kan er alleen op, onder of aan de overkapping gewerkt worden als de stabiliteit en sterkte garandeerd zijn en blijven.

De Onderzoeksraad heeft geconstateerd dat op 7 juli jl. verschillende voor de stabiliteit essentiële onderdelen zoals koppelstaven en schoren ontbraken. Bovendien was de verankering van de spanten aan de achterzijde van de tribune niet volledig gestabiliseerd.

Het is een gegeven bij de montage van dergelijke constructies dat de grens tussen stabiliteit en instabiliteit klein is tot het laatste element is aangebracht. Door een combinatie van het ontbreken van de voor stabiliteit en sterkte noodzakelijke onderdelen en het feit dat de constructie toch werd belast, is bij het ongeval in De Grolsch Veste het omslagpunt naar instabiliteit overschreden.

Tijdsdruk onderzocht
Dat de stabiliteit en sterkte van de constructie tijdens de uitvoeringsfase ontbrak, staat vast. Het onderzoek naar het ongeval in De Grolsch Veste gaat verder. De Onderzoeksraad wil onder meer vaststellen hoe het mogelijk was dat zoveel mensen tegelijk aan het werk waren terwijl de dakbouw in een gevaarlijke fase was. De Raad wil tevens achterhalen of tijdsdruk een rol speelde. Het definitieve rapport verschijnt naar verwachting in april 2012.


Tijdens de herbouw van de overkapping van De Grolsch Veste moeten de bouwers en de opdrachtgever zorgen voor optimale stabiliteit en sterkte van de constructie. Dat staat de tussentijdse aanbeveling van de OVV.
Provincie:
Tag(s):