dinsdag, 17. mei 2011 - 17:38

Basisscholen gemeente Marum op ontdekkingstocht

Marum

Donderdag 26 mei vindt voor de twintigste keer de jaarlijkse natuuractiviteit in het kader van Natuur- en Milieueducatie (NME) plaats voor alle basisscholen in de gemeente Marum. Dit jaar staat de activiteit in het teken van de ontdekkingstocht in de natuur. De tocht voert langs twaalf doe- en denkposten in het Trimunterbos in de gemeente Marum.

In het natuur- en milieuonderwijs vindt jaarlijks een gezamenlijke activiteit plaats voor alle basisscholen uit de gemeente Marum. Dit jaar is gekozen voor het thema ‘Bos en Heide’. Dit thema omvat de geschiedenis van het gebied, de radarstelling en de fusillade in de Tweede Wereldoorlog, het voormalige nonnenklooster, de bodemsamenstelling en de planten en dieren ter plekke. Andere onderwerpen die tijdens de tocht aan de orde komen, zijn: bladvormen, bloeiende struiken, vlinders, naaldbomen, paddenstoelen, grondboring, vogels, landschapsbeleving, boomstammetje zagen, heideveld schonen, jaarringenonderzoek en dikte- en hoogtemeting. Daarnaast is er speciale aandacht voor het monument ter nagedachtenis van de fusillade van 16 omwonenden op 3 mei 1943 door de Duitse bezetters. De kinderen doen daar een bloemlegging.

Tien scholen
Tien scholen gaan met de hoogste klassen (240 leerlingen) lopend op pad. De leerlingen worden in twaalf groepen verdeeld en starten elk bij een andere post (circuitmodel). Naast de fietsouders en onderwijzers, zijn er voor de uitvoering van de doe-activiteiten nog dertig volwassenen actief. Vooral vrijwilligers van Het Groninger Landschap, Landschapsbeheer Groningen, Staatsbosbeheer, IVN Leek-Nietap, IVN Grootegast en de monumentcommissie werken mee aan deze NME-dag.
Provincie:
Tag(s):