vrijdag, 8. april 2011 - 14:24

Bassie en Adriaan eindelijk met pensioen

Almere

Nadat ze jarenlang ten dienste van de mensheid neurologische tests hebben ondergaan op de Universiteit Utrecht (UU), mogen de rhesusapen Bassie en Adriaan en hun drie lotgenoten Appy, Puyi en Chang vanaf vandaag gaan genieten van een welverdiend pensioen.

Het besluit tot pensionering werd door de Universiteit Utrecht genomen na intensief overleg met deskundigen en betrokkenheid van dierenbeschermingsorganisaties als de Anti Dierproeven Coalitie. Vervolgens maakten de Dierenbescherming, Stichting AAP en de universiteit afspraken over de voorwaarden voor de daadwerkelijke opvang.

David van Gennep, directeur Stichting AAP: "AAP vangt dit soort dieren met alle liefde op, maar we willen tevens voorkomen dat er een aanzuigend effect ontstaat vanuit proefdierlaboratoria waarbij er nieuwe dieren in de plaats komen van de dieren die we opvangen. We krijgen de afgelopen jaren steeds vaker het verzoek om samen te zoeken naar een beëindiging van het gebruik van apen als proefdier en deze dieren een tweede kans te geven. We werken graag mee aan deze ontwikkeling, die het gevolg is van voortschrijdend maatschappelijk inzicht".

Na aankomst in Almere zal AAP de vijf rhesusapen lichamelijk onderzoeken en hun sociale gedrag evalueren. Op basis van de resultaten zal voor ieder dier een individueel behandelplan opgesteld worden. AAP heeft uitgebreide ervaring met gedragsmatige en fysieke problemen bij primaten, waaronder ex-laboratoriumdieren. Vooralsnog heeft AAP dan ook goede hoop dat ze ook voor deze dieren een goede toekomst kan verzorgen. Er is in ieder geval een prachtig Apeneiland voor hen gereserveerd in Almere, waar ze voor het eerst in hun leven kunnen genieten van de buitenlucht en een groene omgeving!
Provincie:
Tag(s):